Peste o mie de egipteni au manifestat vineri in centrul capitalei Cairo cerand caderea regimului presedintelui Abdel Fatah al-Sissi, in cea mai mare manifestatie de contestare a puterii din ultimii doi ani, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

In cursul serii, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe ultimii manifestanti, in timp ce politisti in civil ii urmareau pe alti protestatari pe strazile adiacente locului de adunare, potrivit unui corespondent al AFP.

Anterior in cursul zilei, politia a dispersat o alta manifestatie in cartierul Mohandessine folosind grenade lacrimogene si arestand cel putin 12 persoane, potrivit unui ofiter de politie.

La Alexandria, in nord, fortele de ordine au folosit de asemenea gaze lacrimogene impotriva protestatarilor si i-au arestat pe unii dintre ei, potrivit aceleiasi surse.

La Cairo, principala manifestatie a avut loc in apropiere de sindicatul jurnalistilor, in centru, la apelul militantilor de stanga si al laicilor, care nu s-au mai mobilizat niciodata atat de masiv impotriva regimului presedintelui Sissi de la alegerea acestuia in iunie 2014.

Oficial organizata pentru a protesta impotriva retrocedarii a doua insule din Marea Rosie Arabiei Saudite, adunarea s-a transformat intr-o miscare de contestare a regimului.

Presedintele Sissi se bucura de la alegerea sa de o mare popularitate, insa de cateva luni este tinta a numeroase critici pentru felul in care gestioneaza criza economica si pentru persistenta violentelor comise de politie.

Fost comandant al armatei care l-a destituit in 2013 pe predecesorul sau islamist Mohamed Morsi, Sissi este acuzat de organizatiile internationale de aparare a drepturilor omului ca a instaurat un regim ultra-autoritar, reprimand orice forma de opozitie, fie ea islamista, laica sau liberala.