Organizatia Natiunilor Unite a facut vineri apel la responsabilii politici irakieni sa puna capat crizei politice care intarzie formarea unui nou guvern de tehnocrati si care ameninta sa slabeasca tara in razboiul impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), relateaza AFP, transmite Agerpres.

"Singura parte care beneficiaza de pe urma diviziunilor politice, a haosului, precum si a slabirii statului si a institutiilor sale este Daech (acronimul arab al SI). Nu trebuie sa permitem ca acest lucru sa se intample", a precizat, intr-un comunicat, reprezentantul ONU in Irak, Gyorgy Busztin.

In contextul in care fortele irakiene isi continua ofensiva impotriva SI, care controleaza din 2014 vaste teritorii la nord si la vest de Bagdad, SUA si-au exprimat de asemenea ingrijorarea ca disputele politice ar putea slabi lupta impotriva jihadistilor.

Joi, in loc sa se pronunte asupra listei de ministri ai noului guvern propusa de premierul irakian Haider al-Abadi pentru adoptarea de reforme anticoruptie, deputatii au votat pentru destituirea presedintelui parlamentului, Salim al-Joubouri, si a celor doi adjuncti ai sai.

"Responsabilii politici irakieni trebuie sa puna interesul national deasupra oricaror alte considerente si sa lucreze fara oprire pentru ca procesul politic sa aduca solutii care sa scoata Irakul din aceasta criza si sa intareasca statul si institutiile sale. Numai prin unitate Irakul va invinge", a spus Busztin.

Abadi incearca sa formeze un nou guvern de tehnocrati pentru a adopta reforme impotriva coruptiei, insa se izbeste de rezistenta puternica a formatiunilor politice, inclusiv a taberei sale siite.

Partidele se tem sa nu isi piarda privilegiile de care beneficiaza datorita posturilor de ministri de care dispun membrii lor.

De ani de zile, ministerele sunt de fapt impartire intre principalele partide, care le conduc ca pe propriile fiefuri.

Formarea unui guvern stabil este cruciala pentru o parte a comunitatii internationale care sustine Irakul in lupta pentru eliberarea teritoriilor controlate de Statul Islamic.