Galezul Philip Evans este functionarul european "pazitor" al Tratatului european de la Lisabona, iar joi a fost "maestrul de ceremonii" al semnarii oficiale a documentului in curtea interioara a Manastirii Jeronimos. Functionar al Consiliului UE de 33 de ani, a venit la Bruxelles la varsta de abia 21 de ani, Philip Evans i-a dirijat si asistat pe presedintii, premierii si ministrii de externe prezenti in fiecare etapa a ceremoniei.

Doar parul mi-a albit

Evans a fost primul "pazitor" al tuturor Tratatelor aprobate si semnate in Europa comunitara incepand din 1986. "Am inceput exact dupa semnarea, aici (curtea interioara de la Jeronimos), a Actului de Aderare a Portugaliei" la pe atunci Comunitatile Europene, pe 12 iunie 1985.

"Daca veti verifica imiginile de la semnarea Tratatelor de la Maastricht, Amesterdam, Nisa, a Constitutiei Europene, la Roma, veti vedea ca eu sunt intotdeauna acolo. Parul este cel care a devenit din ce in ce mai alb", a glumit Philip Evans.

Incident cu Chirac

"Uneori se intampla greseli, unii lideri europeni sau din terte tari semnand deasupra sau sub numele altora. S-a intamplat de mai multe ori, insa niciodata la o semnare a Tratatelor europene", a relatat inaltul functionar european, care are o vasta experienta in astfel de sarcini.

In 1994, la Atena, la semnarea aderarii la UE a opt tari din Est si a insulelor mediteraneene Cipru si Malta, Philip Evans a avut un incident cu Jacques Chirac, pe atunci presedintele Frantei. Chirac a anuntat serviciile Consiliului ca a delegat semnarea primului-ministru, insa a uitat si s-a indreptat spre masa pe care se aflau exemplarele de semnat cu "stiloul in mana".

Philip Evans a fost nevoit sa-i spuna ca nu poate semna, amintindu-i lui Jacques Chirac ca il delegase pe seful sau de guvern. Chirac "a reactionat foarte bine, si-a strans stiloul si a ras", a povestit acesta.

Tratate legate in piele bleumarin

Seful "Biroului pentru Acorduri" al "atotputernicului" Secretariat General al Consiliului Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles, si-a petrecut ziua de joi la Jeronimos printre "repetitiile generale" ale ceremoniei, scrie Rador. Philip Evans a precizat ca joi, in curtea interioara de la Jeronimos, nu a adus versiunile complete ale celor doua documente originale.

Cele doua documente semnate joi de catre liderii europeni au fost tiparite si legate de serviciile Consiliului UE. "Au fost legate manual, in piele de culoare bleumarin", a declarat Evans.

Copertile sunt identice si nu cuprind nici o referire la continutul documentelor, prezentand doar un soi de chenar aurit cu stelele in cerc (simbolul UE) in interiorul acestuia, de asemenea de culoare aurie.