Un cutremur de 7,0 s-a produs vineri in apropiere de Kumamoto, in sudul Japoniei, la o adancime de 40 de km, potrivit datelor inregistrate de US Geological Survey si citate de Reuters.

Doua replici telurice, cu magnitudini de 5,7 si 5,8 grade pe scara Richter, au avut loc dupa seismul de 7,0 grade produs in sudul Japoniei, anunta Institutul american de geofizica (USGS), potrivit Mediafax.

Seismul initial a avut loc sambata la ora 1.25 (vineri, ora 19.25, ora Romaniei) in zona Kumamoto, in sudul Japoniei, la adancimea de doar 10 kilometri.

Agentia seismologica nipona a emis o avertizare de tsunami in urma cutremurului, anulata dupa circa o ora.

Cutremurul initial a fost urmat de doua replici, cu magnitudini de 5,7 si 5,8 grade.

Amintim ca cel putin noua persoane au murit si circa 1.000 au fost ranite, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade in sudul Japoniei, in cursul noptii de joi spre vineri, fiind urmat de peste 130 de replici.

Replicile cutremurului au continuat si vineri, astfel ca orasul Kumamoto, situat la l 8,3 kilometri de epicentrul seismului, a fost lovit de 130 de replici ale cutremurului pana vineri dimineata.

Mii de oameni au ramas fara acces la curent electric si apa potabila, iar centralele nucleare nu au fost afectate de seism. Circa 12.200 de gospodarii au ramas fara electricitate in insula Kyushu, iar circa 58.000 nu au acces la apa potabila.

Oficialii japonezi sustin ca replicile s-au incheiat pentru moment, dar riscul pentru alte replici ale cutremurului va ramane in vigoare pentru inca o saptamana.