​Angela Merkel a declarat vineri ca accepta solicitarea Turciei de a-l pune sub acuzate pe comediantul german ce a citit un poem obscen despre presedintele Tayyip Erdogan la televiziunea germana, transmite Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Potrivit prevederilor codului penal din Germania, guvernul trebuie sa autorizeze procurorii pentru ca acestia sa demareze cazul impotriva comediantului, Jan Boehmermann, acuzat de insultarea unui lider strain.

“Au fost opinii diferite intre partenerii coalitiei - conservatorii si SPD (social-democrati)”, a spus Merkel la Cancelaria sa din Berlin.

“Rezultatul este ca guvernul german va acorda autorizatia in acest caz”, a adaugat ea, subliniind ca aceasta nu este o decizie privind fondul cazului impotriva lui Boehmermann.

Potrivit The Guardian, poemul a fost citit intr-un scurt clip dintr-un program de noapte de la televiziunea de stat ZDF luna trecuta. Boehermann, stand in fata unui steag german si in spatele unui mic portret al lui Erdogan, a citit un poem in care il acuza pe presedintele turc, printre altele, ca "reprima minoritatile, loveste kurzii si plezneste crestinii in timp ce se uita la pornografie cu copii".

Susceptibilitatea Turciei la insultele la adresa lui Erdogan este subliniata de numeroasele procese din tara, multe soldate cu condamnari.

Uneori se ajunge la situatii comice cum s-a intamplat in decembrie anul cando instanta turca a cerut expertilor sa evalueze personajul Gollumdin Stapanul Inelelor in dosarul unui barbat judecat pentru insultarea lui Erdogan.

Joi,cinci persoane au fost trimise la inchisoare in Turcia pentru ca l-au "insultat" pe presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care creste numarul proceselor penale in interiorul si dincolo de granitele nationale, a informat agentia de presa Dogan.

Erdogan a respins la inceputul acestei luni "orice lectie de democratie" din partea occidentalilorin ceea ce priveste libertatea presei din Turcia.

Autoritatile turce sunt acuzate de deriva autoritarista si de incercarea de a inchide gura presei de opozitie, in special dupa recenta plasare sub control judiciar a ziarului de opozitie Zaman si dupa procesele a doi importanti ziaristi de la Cumhuriyet, Can Dundar si Erdem Gul, acuzati ca au dezvaluit secrete de stat.

De la alegerea sa in fruntea statului turc, in august 2014, Erdogan si-a inmultit recursurile la justitie pentru "insulte", vizand de la artisti la ziaristi si oameni simpli.