Cel putin noua persoane au murit si circa 1.000 au fost ranite, in urma cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade in sudul Japoniei, in cursul noptii de joi spre vineri, fiind urmat de peste 130 de replici, relateaza Reuters, preluat de Mediafax.

Cutremur in JaponiaFoto: Captura YouTube

Replicile cutremurului au continuat si vineri, astfel ca orasul Kumamoto, situat la l 8,3 kilometri de epicentrul seismului, a fost lovit de 130 de replici ale cutremurului pana vineri dimineata.

Mii de oameni au ramas fara acces la curent electric si apa potabila, iar centralele nucleare nu au fost afectate de seism. Circa 12.200 de gospodarii au ramas fara electricitate in insula Kyushu, iar circa 58.000 nu au acces la apa potabila.

Oficialii japonezi sustin ca replicile s-au incheiat pentru moment, dar riscul pentru alte replici ale cutremurului va ramane in vigoare pentru inca o saptamana.

Cutremurul initial a avut loc la ora locala 21.26 (15.26, ora Romaniei), la adancimea de doar 23 de kilometri, in Marea Chinei de Est. Epicentrul a fost la 8,3 kilometri nord-vest de orasul japonez Kumamoto, la opt kilometri sud-vest de Ueki, la noua kilometri sud-est de Tamana si la 20 de kilometri nord-vest de orasul Uto.

Institutul seismic nipon a emis avertizare de tsunami in urma cutremurului, dar alerta a fost anulata dupa cateva ore.

Desi magnitudinea cutremurului de joi a fost mult mai mica fata de cea de 9,0 grade a seismului de pe 11 martie 2011, care a declansat un tsunami masiv si reactii nucleare in Fukushima, in care au murit 20.000 de persoane, intensitatea cutremurului a fost similara.

Peste 44.000 de persoane au fost evacuate in centre de adapost si scoli, in timp ce alti locuitori si-au petrecut noaptea afara dupa ce s-a produs cutremurul.

Mai multe spitale au fost nevoite sa evacueze pacienti.

Peste 3.000 de militari, politisti si pompieri au fost mobilizati in zona. "Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a garanta siguranta locuitorilor", a declarat premierul japonez Shinzo Abe comitetului parlamentar.

Printre victimele scoase de sub daramaturi se afla si o fetita de cinci luni:

Cele mai multe victime decedate provin din Mashiki, o localitate cu o populatie de 34.000 de locuitori, aflata in apropierea epicentrului cutremurului.

Numeroase cladiri si drumuri s-au surpat in Kumamoto, iar in Kyushu traficul feroviar este intrerupt dupa ce un tren a deraiat pe fondul producerii cutremurului.