Presedintele american Barack Obama va efectua intre 21 si 24 aprilie o vizita la Londra, unde isi va reafirma preferinta ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, cu doua luni inainte de referendumul crucial pe aceasta tema, a transmis joi Casa Alba, potrivit AFP, anunta Agerpres.

Obama va lua parte la un dineu cu Regina Elisabeta a II-a la 22 aprilie, la o zi dupa ce aceasta va implini 90 de ani, dupa care va avea o intalnire bilaterala cu premierul David Cameron, urmata de o conferinta de presa comuna.

"El va spune clar ca este o decizie care apartine Marii Britanii", a subliniat Ben Rhodes, consilier al presedintelui american, intr-o conferinta telefonica.

Insa "va fi totodata extrem de direct si franc in a explica, in calitate de prieten, de ce SUA cred ca este bine pentru Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana", a adaugat el.

"Este cel mai apropiat prieten an nostru din intreaga lume, iar daca un prieten ne cere opinia, noi i-o spunem", a mai declarat Rhodes.

Sondajele privind referendumul de la 23 iunie prevad un rezultat extrem de strans, existand in continuare un important procent de nehotarati.

A doua zi dupa conferinta de presa cu Cameron, Obama va participa la Londra la o sedinta de intrebari si raspunsuri cu tineri, asa cum face cu regularitate in timpul deplasarilor sale in strainatate.

La 24 aprilie Obama va pleca din Marea Britanie si se va indrepta spre Germania, unde se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, cu care va deschide Salonul Industriei de la Hanovra.

A doua zi, el va sustine un discurs care va fi ocazia de a vorbi despre "provocarile cu care se confrunta democratia in SUA si in Europa", potrivit lui Rhodes, care a mentionat in special chestiunea refugiatilor.