Avioanele rusesti acuzate de Washington ca au efectuat zboruri "agresive" in apropiere de o nava americana de razboi, in marea Baltica, si-au efectuat misiunea "respectand toate regulile de securitate", a sustinut joi armata rusa, citata de AFP.

Su-24Foto: Captura YouTube

"Traseul avioanelor rusesti trecea pe deasupra zonei unde se afla distrugatorul american USS Donald Cook, la circa 70 km de baza marinei militare rusesti", a declarat a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, generalul Igor Konashenkov, care a evocat un "zbor de antrenament" in care au fost respectate "toate regulile de securitate".

"Sa fiu sincer, nu inteleg reactia indignata a colegilor nostri americani", a comentat generalul.

"Atunci cand te afli in apropierea unei baze marine a flotei (rusesti) din Baltica, principiul libertatii (circulatiei) pentru distrugatoarele americane nu limiteaza principiul libertatii de a zbura al fortelor aeriene rusesti", a subliniat el.

Un oficial american al Apararii, sub acoperirea anonimatului, a declarat in urma cu o zi ca avioane militare rusesti au efectuat o serie de survoluri "agresive" asupra unei nave americane de razboi in apele internationale ale marii Baltice.

Evocand mai multe incidente care au avut loc luni si marti, acest oficial a descris survolul, la mai putin de noua metri altitudine, efectuat de un Su-24 deasupra navei USS Donald Cook, vorbind despre un "profil de atac simulat".

"Este mai agresiv decat tot ce am vazut noi de un anumit timp", a spus acest oficial.

Manevrele au inceput luni in conditiile in care distrugatorul american se afla la circa 70 de mile nautice (aproape 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei, situat intre marea Baltica, Polonia si Lituania.

Doua Su-24 rusesti au survolat de 20 de ori USS Cook la mai putin de 900 de metri distanta si unul la altitudinea de 30 de metri, potrivit acestuia.

Ulterior, un elicopter de lupta antisubmarin Ka-27 a zburat de sapte ori in apropiere de nava, facand fotografii

Dupa aceasta, un Su-24 a ajuns si a survolat nava, "atat de aproape incat a provocat unde in apa", a povestit acesta. Avionul nu era vizibil inarmat.

Marina americana a incercat in mai multe randuri sa alerteze avionul rusesc pe frecventele internationale dar nu a primit niciun raspuns.

"Potrivit comandantului (distrugatorului), a fost periculos si lipsit de profesionalism", a adaugat acest oficial.

Aceste incidente intervin in conditiile in care relatiile dintre Moscova si Washington s-au deteriorat puternic in urma mai multor conflicte, precum cel din estul Ucrainei si cel din Siria.