Inalti responsabili ai administratiilor fiscale din toata lumea s-au reunit miercuri, la Paris, sub egida Organizatiei Cooperarii si Dezvoltarii Economice (OCDE), in urma dezvaluirilor din Panama Papers, potrivit Agerpres.

Convocata vineri, aceasta reuniune a Joint International Tax Shelter Information and Collaboration (JITSIC) s-a desfasurat cu usile inchise, a precizat pentru AFP purtatorul de cuvant al organizatiei.

Scopul ei, potrivit OCDE, a fost "sa reflecteze la posibilitatile de cooperare si de schimburi de informatii, sa identifice riscurile de frauda fiscala si sa decida o actiune comuna, in urma dezvaluirilor din Panama Papers".

"Fiecare administratie fiscala va opera in continuare in functie de legislatia tarii sale si de reglementarile proprii, conform acordurilor de schimburi de informatii pe care statele le-au incheiat intre ele", a precizat organizatia intr-un comunicat difuzat dupa reuniune.

JITSIC, care reuneste responsabilii administratiilor fiscale din 46 de tari, are misiunea de a reactiona la riscurile de frauda fiscala la scara internationala printr-o colaborare activa si un schimb rapid si eficient de informatii cu celelalte administratii fiscale.

Documentele cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, dezvaluite de circa 100 de canale media in toata lumea, au evidentiat existenta unui vast sistem de evaziune fiscala in care sunt implicati inalti responsabili politici, sportivi, miliardari si alte celebritati.

"In mod fundamental, avem de a face cu o viziune de ansamblu asupra mecanismelor de evaziune fiscala", a explicat seful serviciilor fiscale australiene Chris Jordan, a carui tara prezideaza JITSIC, pentru Australian Financial Review.

"Numeroase tari au informatii si trebuie sa vedem cine, cui si cum le putem pune in comun pentru a incepe sa lucram impreuna", a continuat el.

"Atat ca retea a administratiilor fiscale interesate de schimbul de informatii si de lupta impreuna impotriva riscurilor comune, JITSIC este bine plasata pentru a raspunde acestei provocari", releva OCDE in comunicatul sau.