Kosovo a anuntat miercuri ca interzice intrarea pe teritoriul sau a sefului de stat-major al armatei sarbe, suspectat ca a lasat sa se comita crime in timpul conflictului din Kosovo, intre 1998 si 1999, scrie AFP, citata de Agerpres.

Aceasta decizie care il vizeaza pe generalul Ljubisa Dikovic se bazeaza pe un raport al unei organizatii sarbe pentru drepturile omului, potrivit careia militarul a condus "o unitate care s-a facut responsabila de crime de razboi in timpul conflictului", a declarat ministrul de externe Petrit Selimi.

ONG-ul respectiv, Centrul pentru dreptul umanitar (HLC), cu sediul la Belgrad, a depus plangere in 2012 impotriva generalului Dikovic, care conducea o brigada in perioada razboiului din Kosovo, acuzandu-l ca nu a impiedicat executarea, torturarea si violarea unor civili. In Serbia, continua desfasurarea unei anchete asupra acestor acuzatii.

"Pentru noi, este bun raport credibil care aduce dovezi serioase ca generalul Dikovic este responsabil de o parte dintre cele mai grave crime comise in Kosovo", a tinut sa sublinieze seful diplomatiei de la Pristina.

Decizia de interdictie a teritoriului pentru generalul Dikovic a avut loc la o zi dupa condamnarea la o amenda de 550.000 de dinari (4.500 de euro) a unei militante a HCL, la originea raportului, pentru ca a prejudiciat onoarea si reputatia militarului, numit sef de stat-major in decembrie 2011.

Razboiul din Kosovo, fosta provincie sarba, a facut aproape 13.00 de morti, in majoritate albanezi.

Dupa conflict, Kosovo a fost plasat sub administratia ONU inainte de a-si proclama independenta in februarie 2008, recunoscuta de peste 100 de tari, dar nu si de Belgrad.