Rezolutia Parlamentului European privind situatia statului de drept in Polonia este "un atac" impotriva "statului polonez", a declarat sefa guvernului de la Varsovia, Beata Szydlo, reactionand la documentul adoptat miercuri la Strasbourg, transmite AFP, citata de Agerpres.

In rezolutia sa, Parlamentul European s-a declarat 'profund preocupat' de 'paralizia' Tribunalului constitutional polonez, care 'pune in pericol democratia, drepturile omului si statul de drept'. "Nu este o rezolutie impotriva lui Beata Szydlo, nici impotriva guvernului (polonez), este o rezolutie impotriva statului polonez", a declarat prim-ministrul la postul national de televiziune, adaugand ca Parlamentul European "ar face mai bine sa se ocupe de alte probleme" si de "crizele" care lovesc UE.

"UE traverseaza crize grave si ar trebui mai degraba sa le rezolve, nu sa se amestece in conflicte politice" interne, a adaugat ea. "Ma intreb de ce Parlamentul European nu se apleaca asupra chestiunii migrantilor, incidentelor de la Koln (care avut loc in Germania, in noaptea de Anul Nou), a referendumului din Olanda impotriva acordului de asociere din Uniunea Europeana si Ucraina?", a continuat Beata Szydlo.

"Democratia din Polonia nu este in pericol, drepturile omului nu sunt incalcate, libertatea de expresie nu este amenintata. Polonezii se pot exprima liberi prin manifestatii, proteste (...) Puterea nu trimite politia contra manifestantilor din strada care sa traga cu gloante de cauciuc, cum a facut puterea precedenta", a mai declarat prim-ministrul. Din cei 685 de eurodeputati prezenti la Strasbourg, 513 au votat pentru, 142 impotriva si 30 s-au abtinut.

Asa cum a facut prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu prilejul unei vizite efectuate la 5 aprilie la Varsovia, Parlamentul European 'roaga cu insistenta guvernul polonez sa respecte' deciziile Tribunalului constitutional pentru iesirea din criza. Conservatorii, la putere la Varsovia, au refuzat pana in prezent publicarea verdictului Tribunalului, care a considerat la 9 martie neconforma cu Constitutia o lege care modifica regulile sale de functionare si ducea la paralizia sa de facto.

In rezolutia adoptata, eurodeputatii au cerut 'guvernului polonez sa aplice deplin recomandarile Comisiei de la Venetia', organ consultativ al Consiliului Europei. Beata Szydlo a precizat ca aceste recomandari sunt studiate in prezent de parlamentul de la Varsovia.