Avioane militare rusesti au efectuat o serie de survoluri "agresive" asupra unei nave americane de razboi in apele internationale ale marii Baltice, a declarat miercuri un oficial american al Apararii, sub acoperirea anonimatului, scrie AFP.

USS Donald CookFoto: US Navy

Evocand mai multe incidente care au avut loc luni si marti, acest oficial a descris survolul, la mai putin de noua metri altitudine, efectuat de un Su-24 deasupra navei USS Donald Cook, vorbind despre un "profil de atac simulat".

"Este mai agresiv decat tot ce am vazut noi de un anumit timp", a spus acest oficial.

Manevrele au inceput luni in conditiile in care distrugatorul american se afla la circa 70 de mile nautice (aproape 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei, situat intre marea Baltica, Polonia si Lituania.

Doua Su-24 rusesti au survolat de 20 de ori USS Cook la mai putin de 900 de metri distanta si unul la altitudinea de 30 de metri, potrivit acestuia.

Ulterior, un elicopter de lupta antisubmarin Ka-27 a zburat de sapte ori in apropiere de nava, facand fotografii

Dupa aceasta, un Su-24 a ajuns si a survolat nava, "atat de aproape incat a provocat unde in apa", a povestit acesta. Avionul nu era vizibil inarmat.

Marina americana a incercat in mai multe randuri sa alerteze avionul rusesc pe frecventele internationale dar nu a primit niciun raspuns.

"Potrivit comandantului (distrugatorului), a fost periculos si lipsit de profesionalism", a adaugat acest oficial.

Aceste incidente intervin in conditiile in care relatiile dintre Moscova si Washington s-au deteriorat puternic in urma mai multor conflicte, precum cel din estul Ucrainei si cel din Siria.