In total 2.154 de migranti au fost salvati in Canalul Siciliei in cursul a 17 operatiuni de salvare efectuate marti, adaugandu-se celor 1.850 recuperati cu o zi inainte, a anuntat paza italiana de coasta intr-un comunicat, transmite AFP, citata de Agerpres.

Nave ale pazei de coasta si marinei militare italiene, un vas norvegian trimis in cadrul dispozitivului Frontex, agentia europeana pentru controlul frontierelor, si un cargou grec au participat marti la operatiunile coordonate de centrul operational al pazei italiene de coasta, cu sediul la Roma.

Ambarcatiunile salvate au fost 16 barci pneumatice si o barca, iar toti pasagerii au putut fi evacuati in siguranta.

Luni, 1.850 de migranti au fost salvati in opt operatiuni separate, potrivit pazei italiene de coasta.

Un purtator de cuvant al marinei libiene a anuntat ca sase barci pneumatice au fost interceptate marti de paza libiana de coasta in largul orasului Sabratah, intre capitala Tripoli si granita cu Tunisia.

Cu o zi inainte, 115 migranti clandestini au fost salvati in largul orasului Tripoli dupa ce vasul lor s-a defectat.

Potrivit ultimelor statistic prezentate de Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), de la inceputul anului pana la finalul lui martie, circa 19.900 de migranti au sosit in Italia si 153.000 in Grecia. Peste 700 de persoane si-au pierdut viata ori au fost date disparute in Mediterana in aceeasi perioada.

Sambata, Papa Francisc se va deplasa pe insula greceasca Lesbos, principala poarta de acces in Europa pentru migranti in ultimul an. Este vorba despre o vizita de cateva ore, pe modelul celei efectuate de Suveranul Pontif pe insula italiana Lampedusa in iulie 2013.