Suportul tinerilor arabi fata de gruparea terorista Stat Islamic este in cadere abrupta, arata un sondaj efectuat in 16 tari din Orientul Mijlociu, care releva insa si ca lipsa locurilor de munca reprezinta principalul factor de atractie fata de extremisti, scrie The Guardian.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Marea majoritate a tinerilor arabi respinge gruparea jihadista Stat Islamic si crede ca extremistii nu vor reusi sa creeze un califat, potrivit unui sondaj de opinie citat de The Guardian.

Doar 13% dintre tinerii arabi spun ca isi pot imagina ca ar putea sprijini Stat Islamic, chiar daca un ar recurge la atat de multa violenta, fata de 19% in urma cu un an, in timp ce 50% vad in aceasta grupare cea mai mare problema cu care se confrunta Orientul Mijlociu (37% in urma cu un an), potrivit Arab Youth Survey.

Cu toate acestea, ingrijorarile cresc in regiune in conditiile in care lipsa de locuri de munca si de oportunitati sunt considerati principalii factori care incurajeaza inscrierea in randurile SI. In opt din cele 16 tari in care s-a efectuat sondajul, problemele in gasirea unui loc de munca au reprezentat un factor de atractie fata de SI mai mare decat viziunile religioase extremiste.

The Guardian noteaza ca acest al optulea sondaj ofera o viziune de ansamblu in ceea ce priveste aspiratiile a 200 de milioane de oameni. Sondajul releva, la cinci ani dupa Primavara Araba, ca majoritatea tinerilor considera mai importanta stabilitatea decat democratia.

In 2016, doar 36% dintre tineri cred ca lumea araba este intr-o situatie mai buna fata de momentul inceperii revoltelor populare, in 2011, fata de un procent de 72% in 2012. Majoritatea (53%) considera ca e mai importanta mentinerea stabilitatii decat promovarea democratiei (28%). In 2011, 92% dintre tinerii arabi considerau ca cea mai importanta dorinta a lor este sa "traiasca intr-o democratie".

Ingrijorarile legate de locurile de munca sunt general raspandite in lumea araba, unde unul din patru tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu are un loc de munca - cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor de pe planeta, potrivit World Bank. Organizatia Internationala a Muncii afirma ca pana la 75 de milioane de tineri nu au un loc de munca in tarile arabe.

Arab Youth Survey a fost pe un esantion de 3.500 de oameni cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.

47% dintre ei considera ca relatiile dintre suniti si siitie se deterioreaza iar 52% cred ca religia joaca un rol prea mare intr-o regiune dominata de Arabia Saudita si de Iran - liderii celor doua principale aripi ale islamismului, care si-au asumat pozitii opuse in razboaiele din Siria si din Yemen.

Per ansamblu, 39% dintre tinerii arabi vad in conflictul din Siria un razboi prin procura intre puterile globale si regionale, 29% cred ca este o revolutie populara impotriva lui Bashar al-Assad si 22% spun ca e vorba de un razboi civil intre sirieni.

Aproape jumatate dintre respondenti au spus ca sprijina acordul din 2015 care pune capat sanctiunilor internationale impotriva Iranului. Diviziunile sunt evidente si in ceea ce priveste perceptia tinerilor asupra rolului jucat e Statele Unite: 63% dintre ei le considera un aliat, in timp ce 32% un dusman.

Cea mai mare provocare cu care se confrunta Orientul Mijlociu este lipsa democratiei doar pentru 22% dintre respondenti, in timp ce 50% indica ascensiunea SI. Doua treimi dintre tinerii arabi (67%) vor ca liderii lor sa faca mai mult pentru imbunatatirea libertatilor personale si a drepturilor omului, in special ale femeilor.

Sondajul a fost realizat la comanda companiei de consultanta in relatii publice ASDA’A Burson-Marsteller.