Vicepresedintele brazilian Michel Temer a afirmat luni ca un discurs, in care se declara pregatit sa preia functia dupa incheierea procedurii de destituire a presedintei Dilma Rousseff, a fost difuzat din greseala si exprima pur si simplu punctele sale de vedere care sunt deja cunoscute, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Temer a declarat reporterilor ca mesajul audio cerand un guvern de unitate nationala era destinat politicienilor care ii sunt apropiati si care l-au intrebat daca el este pregatit sa guverneze dupa eventuala destituire a lui Rousseff.

El a precizat ca discursul catre natiune a fost trimis din eroare unui grup gresit pe WhatsApp, noteaza Reuters.

Aparitia pe mai multe website-uri dupa-amiaza a acestei bande sonore de 14 minute in care Temer se adreseaza "poporului brazilian" a fost imediat interpretata de sustinatorii sefului statului ca o noua dovada de "lovitura de stat" constitutionala pusa la cale de opozitie contra presedintei.

Anturajul vicepresedintelui a explicat cotidianului Folha ca el "se antrena pe telefonul sau mobil cand a fost trimis accidental" discursul.

In discursul acestui responsabil devenit adversar al presedintei, Temer declara ca "marea sa misiune este acum de a pacifica si unifica tara". El face apel la toate partidele sa lucreze impreuna "pentru a scoate tara din criza", noteaza France Presse, pe de alta parte.

Temer preia automat puterea pentru o durata maxima de 180 de zile daca procedura de destituire ajunge in Senat si este aprobata acolo cu o majoritate simpla. Presedinta este acuzata de masluirea conturilor publice.