Statele Unite sunt "foarte, foarte ingrijorate" de cresterea violentei in Siria chiar inaintea negocierilor de pace planificate la Geneva in aceasta saptamana, a declarat luni purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, dand vina pe fortele guvernamentale siriene pentru escaladarea luptelor, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

"Suntem foarte, foarte ingrijorati de cresterea recenta a violentei ce include actiuni care sunt in contradictie cu incetarea ostilitatilor", a afirmat purtatorul de cuvant Mark Toner intr-un briefing de presa.

El a adaugat ca secretarul de stat John Kerry a transmis preocuparile SUA omologului sau rus Serghei Lavrov intr-o convorbire telefonica duminica.

"Am putea spune ca marea majoritate a incalcarilor au fost din partea regimului", a spus Toner, intrebat cine este de vina pentru incalcarea incetarii focului.

Kerry a vrut sa se asigure ca in urmatoarele zile inaintea discutiilor de pace "orice efort suplimentar este facut pentru a sustine si solidifica incetarea ostilitatilor", a explicat Toner.

Ingrijorarile Washingtonului intervin in timp ce se pare ca armata siriana trimite intariri in centrul istoric al orasului Alep, amenintand un armistitiu fragil in perioada premergatoare celei de-a doua runde de negocieri de pace, noteaza Reuters.

Incetarea focului a fost convenita in februarie intre Statele Unite, care sprijina grupurile siriene de opozitie, si Rusia, care impreuna cu Iranul sprijina guvernul sirian.

Discutiile sub egida ONU pentru a pune capat conflictului de cinci ani urmeaza a fi reluate miercuri. Prima runda a condus la putine progrese, cu niciun semn de compromis asupra problemei spinoase, soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad, aminteste Reuters.

Toner a mai declarat ca Statele Unite vor sa se asigure ca fortele de opozitie nu sunt atacate in timp ce armata siriana incearca sa recucereasca intreg orasul Alep.

"Daca sunt atacati membri ai opozitiei siriene care au semnat incetarea ostilitatilor, atunci acestea sunt violari ale incetarii ostilitatilor", a explicat Toner adaugand: "Avem nevoie de o mai mare claritate pentru ceea ce este de fapt planificat, care sunt tintele lor".