Favoritul alegerilor primare republicane in Statele Unite, Donald Trump, a denuntat luni un "sistem trucat" dupa infrangerea zdrobitoare in Colorado, unde Ted Cruz a obtinut toti delegatii la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul unui sistem electoral complex, potrivit Agerpres.

Senatorul de Texas a castigat 34 de delegati in cadrul unui sistem complex de desemnare ce cuprinde o conventie organizata sambata fara consultarea alegatorilor, precum si o serie de voturi in comitate, aminteste AFP.

"Sunt un nou venit in sistem si am castigat voturile a milioane de alegatori, dar sistemul este trucat. Aceasta este o escrocherie", a acuzat Donald Trump la canalul Fox News.

Sistemul din Colorado (vestul SUA) da o mai mare greutate aparatului partidului republican in desemnarea delegatilor si difera de alegerile primare sau caucus (reuniuni electorale) organizate in alte state, unde alegatorii isi aleg candidatul si unde delegatii sunt distribuiti proportional.

"Stiti ca inca am castigat milioane de voturi. Nu doua, ci milioane de voturi in plus fata de Cruz" in alegerile primare, a afirmat miliardarul.

El i-a acuzat de asemenea pe reprezentantii lui Ted Cruz ca se duc in Carolina de Sud, unde a castigat Trump, incercand sa obtina delegati "unul cate unul" pentru a-l alege pe Cruz la conventia disputata din iulie.

"Nu asa se presupune ca functioneaza democratia", a estimat Trump.

Donald Trump se plange in mod regulat de presupuse manevre ale aparatului partidului republican pentru a-i bloca drumul la investitura sustinandu-l pe Cruz.

Noul sau responsabil de conventii Paul Manafort l-a acuzat duminica pe Cruz ca foloseste "tactici ale Gestapoului", aminteste France Presse.

Colorado marcheaza a patra victorie a senatorului de Texas contra lui Donald Trump, care cu toate acestea conduce cursa pentru investitura republicana, cu 746 de delegati contra 538 pentru Cruz, din cei 1.237 necesari pentru a fi investit de partid.