Presedintele american Barack Obama afirma ca cea mai mare greseala a presedintiei sale a fost faptul ca nu a fost pregatit pentru evolutiile din Libia care au urmat alungarii de la putere a colonelului Muammar Gaddafi, scrie BBC News.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Obama a fost interogat de Fox News despre cele mai bune momente dar si cele mai proaste decizii ale mandatului sau.

Presedintele a afirmat ca interventia in Libia a fost o decizie corecta, in conditiile in care SUA si alte tari au efectuat lovituri aeriene pentru a proteja civilii in perioada revoltelor din 2011.

Dar, dupa uciderea fostul presedinte libian, tara a cazut prada haosului, au aparut diverse militii inarmate si s-au format doua parlamente rivale si doua guverne.

Gruparea Stat Islamic a castigat avans si Libia a devenit un punct major de plecare pentru migrantii care doresc sa ajunga in Europa.

Nu este pentru prima oara cand Obama isi exprima regretul pentru modul in care a evoluat criza libiana. Luna trecuta, acesta declara pentru The Atlantic ca operatiunea militara a decurs bine, dar Libia este acum un "dezastru".

In acest interviu, el a criticat Franta si Marea Britanie, afirmand ca premierul britanic David Cameron si-a pierdut interesul dupa interventie.

In opinia lui Obama, cea mai mare realizare a mandatului sau a fost "salvarea economiei din marea depresiune".

El a adaugat ca cea mai buna zi a presedintiei sale a fost momentul in care a fost aprobata reforma in domeniul sanatatii, iar cea mai rea a fost atacul armat de la scoala Sandy Hook.

Intr-un interviu acordat anul trecut pentru BBC, Obama spunea ca cea mai mare frustrare a sa a fost faptul ca nu a putut promova o lege care sa inaspreasca controlul asupra armelor.