Premierul britanic David Cameron este asteptat sa prezinte luni masuri privind pedepsirea penala a companiilor care promoveaza evaziunea fiscala, in urma scandalului "Panama Papers" care l-a pus intr-o situatie dificila chiar si pe primul ministru, scrie AFP.

"Acest guvern a facut mai mult decat oricare altul pentru a actiona impotriva coruptiei in toate formele sale, dar vom merge si mai departe", trebuie sa spun, in fata parlamentarilor, a anuntat Cameron intr-un comunicat de presa emis de Downing Street.

"De aceea vom legifera in acest an ca acele societati care nu reusesc sa-si impiedice angajatii sa faca evaziune fiscala sa fie trase la raspundere penala" adauga sursa citata. Masura in care ar trebui sa devina lege in lege acest an, potrivit Downing Street, tinteste companiile cu mecanisme de monitorizare permisive si care favorizeaza in mod deliberat evaziunea fiscala.

Acest anunt vine dupa ce duminica David Cameron si-a publicat declaratiile sale fiscale pentru ultimii sase ani incercand sa recastige controlul in scandalul "Panama Papers".

Actiunea este menita sa dovedeasca faptul ca el nu a incercat sa se sustraga de la plata taxelor, dupa ce a marturisit in cele din urma joi seara ca a detinut actiuni la compania off-shore cu sediul in Bahamas a tatal sau Ian, care a murit in 2010.

Duminica, doi politicieni germani au cerut lui David Cameron sa faca mai mult pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale in teritoriile Coroanei britanice.