Peter Altmaier, coordonatorul problematicii refugiatilor din Germania si ministru pentru Cancelaria federala, a cerut sambata sefilor guvernelor regionale sa dubleze numarul de deportari ale solicitantilor de azil ale caror cereri au fost respinse, relateaza Agerpres, citand agentia DPA.

In anul 2015, circa 37.220 de solicitanti de azil au revenit de bunavoie in tarile de origine si au fost deportati 22.200 de migranti ale caror cereri de azil au fost respinse, a declarat Peter Altmaier ziarelor din grupul media Funke. "Ar fi realist sa tintim o dublare a acestor cifre in 2016", a spus Altmaier. "Depinde de landuri", a adaugat el, sugerand astfel ca problema este una mai degraba regionala si ca nu ar cadea in responsabilitatea guvernului federal.

Guvernul federal al Germaniei insista de ceva vreme ca solicitantii de azil respinsi sa fie deportati intr-un ritm mai alert. Totusi, landurile s-au confruntat cu probleme in a pune in aplicare masurile necesare, deoarece se lovesc de refuzul anumitor tari de origine de a-i primi inapoi pe azilantii respinsi, dar si de aspecte de ordin juridic.

Unele tari refuza sa accepte solicitantii de azil returnati pe motiv ca acestia nu au documentele necesare pentru a fi acceptati ca cetateni. Alti solicitanti de azil respinsi nu pot fi deportati daca exista riscul sa fie torturati sau daca in patria lor se aplica pedeapsa cu moartea. Majoritatea solicitantilor de azil care au sosit in Germania in ultimele luni provin din Siria, Irak si Afganistan.