Numeroase librarii de pe teritoriul Italiei refuza sa afiseze pe rafturile lor si sa vanda o carte publicata recent de fiul unui dintre cei mai cunoscuti fosti sefi ai Mafiei siciliene, Toto Riina, relateaza BBC. In vitrinele mai multor librarii au aparut afise prin care clientii sunt informati ca nu vor gasi in magazin noua aparitie editoriala "Riina - Family Life" si ca nu poate fi adusa prin comanda. Cartea este scrisa de Giuseppe Salvatore Riina, al carui tata, Toto Riina, ispaseste mai multe pedepse de inchisoare pe viata, printre altele pentru rolul avut in asasinarea violenta a magistratilor anti-Mafia, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, din 1992.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postul public Rai a starnit miercuri indignare difuzand un interviu cu autorul cartii, Giuseppe Salvatore Riina, de asemenea un mafiot condamnat. Membri ai conducerii RAI au fost ulterior convocati in fata comisiei anti-mafia din Parlament.

Primul afis a aparut in orasul sicilian Catania, iar proprietara librariei, Angela Sciacca, a facut apel ca si altii sa ii urmeze exemplul, relateaza Il Fatto Quotidiano. Au aparut ulterior afise de aces tip in librarii din Florenta, Brescia si Milano, unde unul dintre proprietari a comparat cartea cu Mein Kampf.

Alte librarii au anuntat ca vor avea pe rafturile lor cartea, astfel incat clientii sa poata alege, insa nu o vor promova.

"Eu am vazut si noi am vazut - oamenii din Palermo mai mult decat cei din Catania - ce inseamna Mafia. Nu am nevoie ca fiul lui Riina sa scrie o carte ca sa imi spuna cine este familia lui si ce este Mafia", a declarat Angela Sciacca, citata de cotidianul italian, adaugand ca vanzarea cartii ar reprezenta o lipsa de respect fata de victimele violentei Mafiei.

Postarea facuta pe Facebook de librarie a primit sute de comentarii de sprijin, insa au existat si comentatori care s-au aratat ingrijorati ca miscarea ar fi una de cenzura.

Mario Tricario, proprietarul editurii care a publicat cartea, s-a aratat neimpresionat de miscarea de protest, afirmand ca s-au vandut deja 5.000 de exemplare si ca se planifica deja o prima republicare.

In quesa libreria non si ordina né si vende il libro di Salvatore Riina.Addiopizzo Catania CataniaToday Via Etnea...

Posted by Libreria Vicolo Stretto on Thursday, 7 April 2016