Riad si Cairo au convenit sa construiasca un pod peste Marea Rosie care sa lege cele doua tari, a anuntat vineri regele Salman al Arabiei Saudite, care efectueaza o vizita la Cairo, scrie AFP.

Marea RosieFoto: Google Maps

"Am cazut de acord cu fratele meu, excelenta sa presedintele (Abdel Fattah al-Sissi) pentru construirea unui pod intre tarile noastre", a spus regele Arabiei, intr-o conferinta transmisa in direct de televiziunea publica egipteana.

Acesta a facut declaratiile dupa o intalnire cu presedintele Sissi, in conditiile in care cei doi aliati si-au intarit cooperarea economica si militara.

Riadul este unul dintre principalii sustinatori ai lui Sissi si, de cand acesta l-a destituit in 2013 pe predecesorul sau islamist Mohamed Morsi, Arabia Saudita a oferit ajutoare de miliarde de dolari economiei egiptene.

"Aceasta decizie istorica, ce va lega continentele african si asiatic, este un salt calitativ care va creste schimburile comerciale dintre cele doua continente la nivele fara precedent", a subliniat monarhul, care efectueaza prima sa vizita in Egipt, de la preluarea puterii, in ianuarie 2015.

Sissi, prezent alaturi de suveran, a propus ca podul sa poarte numele regelui Salman ben Abdel Aziz.

Nu a fost oferit niciun detaliu legat de amplasarea exacta a podului sau data inceperii lucrarilor.

Cei doi sefi de stat au asistat ulterior la semnarea a 17 acorduri si memorandumuri de acorduri. Acestea prevad in special constructia unei centrale electrice la vest de Cairo, constructia de complexe rezidentiale in peninsula Sinai si crearea unei univeristati in orasul Al-Tour, tot in nordul peninsulei.