Panama Papers, cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, a adus in ultima saptamana in vizorului publicului larg companiile si actionarii din intreaga lume care si-au ascuns averile prin off-shore-uri in Panama, cu ajutorul firmei Mossack Fonseca. Panama, Elvetia, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Luxemburg sau Marea Britanie - sunt tarile de pe glob cele mai implicate in scandal, cu cele mai multe companii aflate in legatura cu dezvaluirile Panama Papers.

Panama Papers - pe intreg globFoto: Esri

Harta interactiva a fost realizata de Esri UK cu informatiile ICIJ si ilustreaza tarile cele mai implicate in scandalul dezvaluirilor Panama Papers. In Europa, tari precum Luxemburg, Monaco, insulele Guernsey si Jersey sunt dintre cei mai mari "jucatori". Insa, de departe statul cel mai implicat este Elvetia, acolo unde exista 38.433 de companii in legatura cu Mossack Fonseca.

In Asia Hong Kong este lider: 37.919 de companii apar in PanamaPapaers, iar 12.761 de actionari sunt prinsi in dezvaluiri. Un aspect interesant este ca in China apar peste 22.900 de actionari care si-au scos banii din tara comunista si i-au depozitat in off-shore-uri.

In dreptul Statelor Unite apar pe harta 3.072 de companii implicate, cu mai bine de 3.400 de actionari in actele scurse de la Mossack Fonseca.

Romania apare momentan pe harta cu sapte companii implicate, 13 beneficiari si 80 de actionari.

Vezi harta realizata de Esri UK mai jos:

Harta poate fi vizualizata mai mare aici.