Justitia americana a anuntat joi destructurarea unei vaste retele internationale de spalare de bani avand legaturi cu cartelul drogurilor al mexicanului Joaquin 'El Chapo' Guzman, care a trimis milioane de dolari in Columbia prin companii din Miami (Florida), informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Douazeci si doua de persoane, din SUA dar si din Columbia si din alte tari, au fost inculpate in cadrul acestei anchete, supranumita 'Operatiunea Neymar' deoarece unul dintre suspecti folosea ca pseudonim numele celebrului fotbalist brazilian.

Anchetatori ai Departamentului american de Securitate Interna, procurori din Florida si politisti din Miami (sud-est) au fost mobilizati timp de doi ani.

Cinci dintre suspecti au fost arestati - trei la Miami, unul la Boston (Massachusetts, nord-est) si unul la Cali, in Columbia -a precizat, intr-o conferinta de presa, Katherine Fernandez Rundle, procuror federal din comitatul Miami-Dade.

Pentru ceilalti suspecti au fost emise mandate de arestare.

Reteaua era extrem de extinsa: operatiunile sale se intindeau in 17 tari, in special in America Latina (Columbia, Mexic, Guatemala, Venezuela) si America de Nord (SUA si Canada), dar si in Europa (Spania, Olanda, Marea Britanie), Asia (China) si Australia.

Banii spalati "proveneau din 14 state din SUA", a precizat procuroarea.

"Tranzactiile au fost efectuate prin contul cartelului Sinaloa si prin succesori ai cartelului Cali", a adaugat ea.

"Vorbim de adevarate piete paralele de bani, de valuta, care sunt metoda prin care traficantii de droguri isi canalizeaza banii pentru a-si recupera beneficiile", a precizat John Tobon, secretarul american pentru securitate interna.

Suspectii sunt acuzati, printre altele, ca au spalat milioane de dolari din vanzarea de cocaina, a precizat cotidianul Miami Herald, dezvaluind ca reteaua ar fi spalat pana la un milion de dolari pe luna.