In Franta va fi ilegala plata de bani contra sex dupa ce parlamentarii au aprobat, pana la urma, noua legislatie in privinta prostitutiei, dupa mai mult de doi ani de opozitie din partea senatorilor, scrie The Guardian.

ProstitutieFoto: YouTube

Potrivit noii legi, oricine va fi prins cumparand servicii sexuale va fi amendat si obligat sa mearga la cursuri despre daunele provocate de prostitutie.

Amenda pentru prima incalcare este de 1.500 de euro si creste la 3.750 pentru a doua, ce va fi trecuta si in cazierul judiciar.

Legea a trecut cu 64 de voturi "pentru” si 12 impotriva, multi parlamentari lipsind de la vot.

Parlamentul francez a inceput sa dezbata proiectul in 2013, dar votul final a fost amanat din cauza divizarii puternice pe acest subiect intre camera inferioara a parlamentului si senat.

Adoptarea legii face ca Franta sa devina una dintre putinele tari europene ce utilizeaza modelul nordic, de a criminaliza consumatorii, mai degraba decat lucratorii sexuali. Printre acestea se numara Norvegia si Islanda.

Anul trecut, Irlanda de Nord a devenit singura membra a Regatului Unit unde persoanele pot fi condamnate pentru ca platesc pentru sex.

Oponentii legii din Franta au avertizat ca inasprirea masurilor impotriv clientilor pot impinge lucratorii sexuali si mai mult in ilegalitate si in situatii vulnerabile, cu mai putin protectie.