Arabia Saudita ar putea intampina o furtuna perfecta care va aduce sfarsitul epocii de aur a petrolului, scrie CNBC, citata de Mediafax.

Sonda petrolFoto: Flickr

"Pretul scazut al petrolului ameninta economia saudita, dependenta de titei. Daca nu vor face nimic, pana in 2020 rezervele de bani se vor termina", a spus John Mauldin, seful Mauldin Economics. Pretul petrolului a scazut din nou luni si marti.

Potrivit lui Mauldin, Arabia Saudita se poarta asemenea unei companii care ia masurile necesare pentru a ramane profitabila.

Totusi, Arabia Saudita nu este o companie, iar masurile luate de guvern pentru reducerea cheltuielilor publice si inasprirea conditiilor fiscale vor afecta puternic populatia, care lucreaza in cea mai mare parte direct pentru guvern.

"Avand in vedere ca 90% dintre persoane lucreaza pentru guvern, oamenii vor fi suparati", a spus Mauldin.

Mauldin prezice ca, in ciuda pretului scazut al petrolului, de sub 40 de dolari barilul, Statele Unite vor putea face in continuare profit, in conditiile unui cost de productie scazut si a tehnologiei inovative.

Nu acelasi lucru se intampla in cazul Arabiei Saudite, care si-ar putea reveni doar daca pretul petrolului ajunge din nou la 60 de dolari.