Premierul palestinian Rami Hamdallah si-a exprimat miercuri speranta ca initiativa franceza privind o solutie cu doua state pentru solutionarea conflictului palestiniano-israelian va fi una de succes, estimand ca reglementarea acestei dispute ar putea duce la rezolvarea tuturor conflictelor din regiune, potrivit Agerpres.

Premierul palestinian a vorbit, cu prilejul unei intrevederi la Ramallah cu un grup de jurnalisti romani, despre perspectiva guvernului sau asupra asa-numitei initiative franceze propuse de fostul ministru de externe francez Laurent Fabius la inceputul acestui an.

"Francezii vorbesc despre infiintarea unui grup international de sprijin, ceea ce se va intampla foarte curand, iar apoi vorbesc despre o conferinta de pace care va avea loc in aceasta vara. Speram ca aceasta noua conferinta ne va aduce pace, va aduce pace in regiune. Odata ce acest conflict va fi rezolvat, sunt sigur ca toate conflictele din regiune vor fi solutionate. Sa speram ca aceasta conferinta va avea loc foarte curand (...) pentru ca negociem cu israelienii de 25 de ani fara rezultate concrete", a declarat Rami Hamdallah.

El si-a exprimat speranta ca un stat palestinian se va forma cat mai curand, intrucat "fara rezolvarea conflictului israeliano-palestinian nu cred ca pacea va invinge. Acesta este scopul si misiunea noastra."

Teritoriile palestiniene se confrunta cu numeroase probleme, printre care reconstructia Gaza dupa ultimul razboi din 2014 si dificultatile economice care rezulta in urma zonarii introduse in urma Acordului de la Oslo din 1993, care a divizat Cisiordania in zonele A, B si C.

"Sute de mii de case au fost demolate in Gaza, iar mii de oameni au fost ucisi, multe femei si copii. Noi, ca guvern, am reinceput procesul de reconstructie in Gaza si am primit 5 milioane de dolari cu prilejul conferintei donatorilor de la Cairo. Am reusit sa reconstruim 95.000 de locuinte partial si suntem in curs de a reconstrui 11.000 de locuinte complet distruse", a spus premierul palestinian.

El a vorbit si despre faptul ca guvernul Autoritatii Palestiniene nu poate utiliza resursele din zona C, controlata exclusiv de Israel, precum petrol, minerale sau chiar apa. "Este inuman si nedrept, este ocupatie, nimic nu s-a schimbat. Chiar si cand vorbim de zona A israelienii pot efectua razii ale armatei cand vor, ziua sau noaptea", a spus Hamdallah, referindu-se la zona care teoretic ar trebui sa se afle sub controlul exclusiv al fortelor de securitate palestiniene.

Intrebat daca in opinia sa Israelul va accepta vreodata un termen-limita pentru incheierea negocierilor in vederea solutionarii conflictului, el a afirmat ca daca in dosarul nuclear iranian s-a putut gasi o solutie in acest mod, atunci acest lucru este posibil si pentru conflictul israeliano-palestinian.

In ceea ce priveste modul cum vede solutionarea problemei coloniilor, in contextul in care este putin probabil ca israelienii sa renunte complet la aceste asezari, premierul palestinian a intrebat retoric: "In Romania, daca ai un vecin, isi poti construi o locuinta pe pamantul lui? Este ilegal sa ocupi pamantul altcuiva. (...) Trebuie sa le demoleze si sa plece".

In conditiile in care inghetarea colonizarii a fost mereu o conditie esentiala pentru reluarea procesului de pace, premierul palestinian sustine ca la fel vor sta lucrurile si in cazul unei implementari a initiativei franceze.

"Activitatile de colonizare ar trebui sa inceteze ca sa negociem. Acesta este scopul guvernului (Benjamin ￯ n.r.) Netanyahu: sa ucida solutia cu doua state. De asta continua colonizarile, pentru ca schimba realitatea din teren", a spus seful guvernului de la Ramallah.