Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret prin care dispune crearea unei fundatii de stat pentru "popularizarea" istoriei nationale, miscare vazuta de catre oamenii de stiinta ca o noua initiativa de reabilitare a trecutului sovietic, informeaza AFP.

Fundatia pentru Istoria Patriei "va populariza istoria natioanal rusa in tara si in strainatate si va proteja patrimoniul si traditiile poporului din Rusia", se arata in decret.

Aceasta initiativa vine in paralel cu dezbaterea in societatea rusa si in mediul academic legata de mostenirea sovietica, inclusiv perceptia asupra rolului lui Stalin, lider victorios pentru unii si tiran pentru altii.

Profesorul Iuri Tsourganov de la Universitatea de Stat din Moscova sustine ca Fundatia pentru Istoria Patriei ascunde o noua incercare de "reabilitare a trecutului sovietic".

Vladimir Putin l-a numit ca presedinte al acestei fundatii pe unul dintre apropiatii sai, presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, care va fi asistat de experti din universitatile si muzeele din Rusia.