Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat la sfarsitul lunii martie la 40 de ani de detentie pentru genocid, a denuntat miercuri condamnarea primita, spunand ca este una 'monstruoasa', in prima sa aparitie publica dupa anuntarea verdictului de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY), anunta AFP.

Adresandu-se judecatorilor in cadrul unei audieri tehnice privind conditiile sale de detentie din inchisoarea de la Haga unde isi ispaseste pedeapsa, el a spus ca nu este vinovat de niciunul din capetele de acuzare impotriva sa pentru rolul in razboiul din Bosnia (1992-1995), mai exact genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, scrie Agerpres.

"In loc sa ia unica decizie justa, aceea de a ma achita si de a ma lasa sa ma intorc acasa, avem un verdict monstruos, la fel cum si actul acuzare insusi era monstruos", a afirmat el.

Karadzic a facut apel la TPIY sa il elibereze pentru a-si pregati apelul.

"Timp de opt ani, am participat la proceduri in mod exemplar pentru a face in asa fel incat sa nu compromit acest tribunal", a adaugat el.

Karadzic a solicitat de asemenea un calculator mai nou pentru a putea lucra.

Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia a fost gasit vinovat, printre altele, de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani la Srebrenica in iulie 1995, cel mai sangeros masacru comis in Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.