Taierea de salarii a fost una dintre principalele arme cu care guvernele europene au luptat impotriva crizei si au depait problemele de deficit bugetar. Dupa 3 ani de recesiune, cu putin spatiu de manevra in domeniul cheltuielilor publice, Finlanda trebuie sa reduca salariile, scrie Bloomberg, relateaza Mediafax.

Masura este necesara pentru a strange 400 de milioane de euro, in caz contrar existand riscul retrogradarii ratingului de tara.

Cea mai mare provocare pentru guvernul finlandez este taierea salariilor fara a provoca un val de ura si o miscare anti-UE sau, mai rau, o "revolta" care i-ar inlatura de la putere.

Planul ministrului economiei Olli Rehn si al ministrului de finante Alexander Stubb, este de a convinge sindicatele sa reduca salariile cu 5% in propriul interes, in conditiile in care aceasta masura ar ajuta puternic exporturile si ar alimenta cresterea. Guvernul finlandez vrea sa ofere sindicatelor un termen pentru acceptarea masurilor de austeritate, in acest caz iunie 2016.

Printre metodele de economisire gasite se numara si mutarea catre angajati unei parti din contributiile sociale pe care le plateau angajatorii. Astfel, angajatii ar fi nevoiti sa lucreze 24 de ore in plus pe an si sa aiba bonusuri de vacanta cu 30% mai mici, pe acelasi salariu pe care lucrau inainte.

O alta masura ar putea fi reducerea salariilor, dar introducerea unei piete de munca flexibila, care ar urma sa distribuie "munca" unde si cand este nevoie cel mai mult. Aceste masuri ar urma in teorie sa duca la cresterea numarul de angajati si la cresterea veniturilor fiscale.