Presedintele francez, Francois Hollande, a subliniat, intr-un interviu care urma sa apara in editia de miercuri a cotidianului german Bild, ca "nu se pune problema sa se intample din nou in 2016 ce s-a petrecut in 2015" in fata afluxului de refugiati in Europa, potrivit AF, relateaza Agerpres.

Francois HollandeFoto: Agerpres

"Cunosc efortul depus de Germania si salut solidaritatea de care a dat dovada", a declarat seful statului francez in acest interviu publicat cu o zi inainte de cel de-al 18-lea Consiliu de Ministri franco-german, care se va reuni joi al Metz (estul Frantei).

Germania, a continuat el, "va trebui sa aloce primirii si integrarii refugiatilor mijloace importante. Dar nu se poate pune problema sa se intample din nou in 2016 ce s-a petrecut in 2015".

Pentru Francois Hollande, "raspunsul nu poate fi decat european, altfel va fi sfarsitul spatiului Schengen si revenirea la frontierele nationale, altfel spus un regres istoric".

Presedintele francez si-a exprimat "regretul ca Uniunea Europeana a intarziat" sa raspunda la criza refugiatilor, in timp ce afluxul acestora "a trezit tensiuni si replieri", chiar daca UE "a sfarsit prin a gasi, unanim, un raspuns global".

Referindu-se la cancelarul german, Angela Merkel, el a dat asigurari: "Aceste crize ne-au apropiat pe plan personal, chiar daca nu avem aceleasi sensibilitati politice".

"Am edificat impreuna o solutie europeana, dar situatiile noastre sunt diferite", a mai spus Francois Hollande.

"Germania gazduieste sute de mii de refugiati si da dovada de o mare generozitate, insa, pentru Germania ca si pentru Franta, acest lucru nu se poate face in afara normelor europene, adica a spatiului Schengen", a continuat presedintele francez.

Angajandu-se sa trimita in Grecia fiecare cate 300 de judecatori, experti sau specialisti in dreptul de azil, cele doua tari inteleg "sa dea impreuna un exemplu", a tinut sa mentioneze seful statului francez.