Germania ar putea ridica temporar la jumatatea lunii mai controalele la frontiera introduse in septembrie, daca afluxul de migranti continua sa se reduca, a afirmat marti ministrul german de interne, Thomas de Maizicre, citat de AFP., relateaza Agerpres.

"Nu vom prelungi controalele la granita dupa 12 mai daca numarul (migrantilor) ramane la fel de scazut", dupa inchiderea "rutei Balcanilor", a declarat Thomas de Maizicre pentru televiziunea austriaca ORF.

Controalele la granita austriaca au fost introduse in septembrie, in contextul in care peste 10.000 de migranti si refugiati intrau zilnic in Germania.

Cei mai multi dintre acestia - sirieni, irakieni sau afgani - fugeau din zone de razboi. Cea mai mare parte realizasera periculoasa traversare a Marii Egee, din Turcia spre Grecia, inainte de a urca pe ruta balcanica spre Europa Occidentala.

Anul trecut, Germania a primit peste 1,1 milioane de migranti. Thomas de Maizicre a reamintit ca numarul solicitantilor de azil a scazut semnificativ dupa ce Austria si alte tari situate de-a lungul rutei Balcanilor si-au inchis granitele in februarie. Recent, el a estimat ca 140 de refugiati mai intra zilnic in tara sa.

Luni a intrat in vigoare un acord incheiat pe 18 martie intre Uniunea Europeana si Ankara, in mare parte inspirat de cancelarul german, Angela Merkel.

Acordul prevede retrimiterea in Turcia a tuturor migrantilor intrati ilegal in Grecia, incepand cu 20 martie, masura vizandu-i inclusiv pe solicitantii de azil sirieni. Acordul stipuleaza, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis in Turcia, un solicitant de azil sirian sa fie acceptat in Uniunea Europeana, in limita a 72.000 de persoane.