Operatiunea Rusiei de bombardare a tintelor Statului Islamic din Siria au fost "departe de realitate", conform unui raport efectuat pe baza inregistrarilor video aeriene, scrieThe Guardian.

Raportul sustine ca in cele sase luni de atacuri aeriene rusesti pana la incetarea focului in 27 februarie s-au provocat doar pagube minore organizatiei jihadiste Statul Islamic.

Atunci cand Rusia a decis sa trimita fortele aeriene in Siria, in septembrie anul trecut, seful personalului de la Kremlin, Serghei Ivanov, declara ca operatiunile militare au scopul exclusiv de sprijinire a fortelor aeriene siriene in lupta impotriva ISIS.

Dar raportul lansat de Consiliul Atlantic de la Washington descrie descrie operatiunea ca "inexacta la scara mare". Analiza imaginilor video furnizate de catre ministerul rus al Apararii a constatat in mod repetat ca tintele se aflau in afara teritoriului controlat de Statul Islamic.

Raportul a fost intocmit inainte ca fortele siriene loiale presedintelui Bashar al-Assad, sustinute de Rusia, sa reocupe in luna martie Palmyra.

Specialistii sustin ca principalul obiectiv al interventiei ruse in Siria a fost sustinerea regimului Assad prin indepartarea gruparilor rebele care pretind a lucra alaturi de coalitia internationala condusa de SUA impotriva ISIS.