Cel mai mare plan de reorganizare din istoria Arabiei Saudite ar urma sa accelereze tairea de subventii si sa impuna mai multe taxe, intr-o incercare de a diminua impactul negativ al scaderii preturilor petrolului, scrie Bloomberg citat de Mediafax.

Printul saudit Mohammed bin Salman a declarat, saptamana trecuta, pentru Bloomberg, ca masurile ar urma sa aduca tarii inca 100 de miliarde de dolari pe an pana in 2020, ceea ce inseamna triplarea veniturilor care nu provin din petrol si echilibrarea bugetului.

"Este un pachet major de programe care vor sa restructureze unele sectoare din economie", a spus printul.

Veniturile din alte activitati in afara de petrol au urcat cu 35% anul trecut, la 44 de miliarde de dolari, potrivit datelor preliminare de buget. Masurile reprezinta o schimbare radicala pentru o tara construita cu bani din petrol, la aproape 80 de ani de la inceperea exploatarii. Desi nu exista inca niciun plan de impozit pe venit, noua politica va aduce regatul mai aproape de restul lumii, unde guvernul se bazeaza pe taxe pentru a-si finanta bugetul.

Printre masurile pe care vor sa le impuna autoritatile saudite se numara si regandirea subventiilor oferite de guvern, impunerea unei taxe pe valoarea adaugata si noi taxe pe bauturile racoritoare si pe energie, precum si pe produsele de lux. Complementar acestei strategii ar fi vanzarea unei participatii in cadrul companiei Saudi Armco pe bursa pentru a crea cel mai mare fond suveran din lume, de 2.000 de miliarde de dolari.