Politia turca a arestat in sudul tarii doi presupusi kamikaze prezentati ca membri ai gruparii Statul Islamic (SI), dintre care unul era cautat dupa atentatul care a ucis patru turisti luna trecut la Istanbul, au anuntat luni autoritatile locale, citate de AFP si Agerpres.

Potrivit unei declaratii a biroului guvernatorului din Gaziantep (sud), preluata de agentia de presa Dogan, cele doua persoane fac parte dintr-un grup de patru presupusi jihadisti retinuti in aceasta provincie situata la granita cu Siria.

Unul dintre cei doi presupusi kamikaze, identificat ca Mehmet Mustafa Cevik, a fost arestat in compania fratelui unei persoane indelung cautate dupa atentatul sinucigas care a facut patru morti, trei israelieni si un iranian, pe 19 martie in centrul comercial al Istanbulului, au facut cunoscut surse din cadrul politiei.

Autoritatile turce, care au atribuit acest atentat gruparii SI, si-au inmultit in ultimele saptamani perchezitiile in mediile jihadiste turce.

Turcia se afla de mai multe luni in stare de alerta intarita din cauza unei serii inedite de atacuri atribuite SI sau legate de reluarea conflictului kurd.

Atentatul de la Istanbul a avut loc la o saptamana dupa un atac cu masina capcana in centrul capitalei Ankara care a ucis 35 de persoane si a fost revendicat de o grupare radicala kurda apropiata de rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Agentia Dogan a mai informat ca cele patru persoane arestat la Gaziantep apartin unei celule jihadiste turce, suspectata de mai multe atentate pe teritoriul Turciei in ultimele luni.

Cel mai sangeros dintre acestea, comis pe 10 octombrie de doi kamikaze, a ucis 103 persoane care participau la o manifestatie prokurda in fata garii centrale din Ankara.

Multa vreme banuita de complezenta fata de gruparile rebele ostile regimului de la Damasc, Turcia s-a alaturat in vara coalitiei internationale impotriva jihadistilor.