Fostul premier neozeelandez Helen Clark a anuntat luni ca va candida pentru succesiunea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Consider ca am experienta si competentele pentru a ocupa acest post", a precizat intr-un interviu femeia cu cel mai inalt rang in ierarhia Natiunilor Unite. Daca la 1 ianaurie 2017 ii va urma in functie lui Ban Ki-moon, Helen Clark, 66 de ani, va fi prima femeie la conducerea organizatiei.

In ultimii 70 de ani, ONU a fost condusa succesiv de opt barbati. "Nu ma prezint pentru ca sunt femeie, dar pentru ca sunt, cred, cea mai bine pregatita", a explicat ea. Helen Clark a subliniat "experienta sa de conducator timp de aproape 30 de ani atat in tara sa cat si la Natiunile Unite", unde conduce de sapte ani Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), una din principalele agentii ale ONU.

Anuntul oficial al fostului premier neozeelandez din perioada 1999-2008 era asteptat de cateva luni. Diplomati ai Natiunilor Unite o considera un candidat de prima marime, insa isi pun intrebari cu privire la capacitatea ei de a mobiliza sprijinul celor cinci membri ai Consiliului de Securitate. Cele cinci tari cu drept de veto (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China) vor avea ultimul cuvant in legatura cu succesorul lui Ban Ki-moon.

Cu noua luni inainte de incheierea mandatului lui Ban Ki-moon, competitia ramane foarte deschisa, chiar daca s-a inregistrat o miscarea in favoarea unei femei la sefia ONU. In afara de Helen Clark, alti sapte candidati, printre care doua femei, s-au declarat ori asteapta momentul favorabil pentru anuntul oficial. Directoarea bulgara a UNESCO, Irina Bokova, si fostul Inalt comisar pentru refugiati, portughezul Antonio Guterres, sunt deocamdata considerati favoriti.