Azerbaidjanul a anuntat luni moartea a trei soldati ai sai in luptele duse impotriva fortelor armene in regiunea disputata Nagorno-Karabah, in cea de-a treia zi de confruntari armate, care au continuat in pofida apelurilor la calm lansate de comunitatea internationala, relateaza AFP.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

UPDATE 1- Armenia acuza ca o drona azera a lovit un autobuz, ucigand cinci voluntari armeni

Ministerul armean al Apararii a afirmat luni seara ca o drona azera a atacat un autobuz ce transporta voluntari armeni spre Nagorno-Karabah, ucigand cinci persoane, transmite Reuters.

UPDATE 2 - Pierderile in randul armatei din Nagorno-Karabah: 20 de morti si 72 de raniti - televiziunea armeana

In radul armatei din Nagorno-Karabah s-au inregistrat in total 20 de soldati morti si 72 raniti in confruntarile din ultimele trei zile cu fortele azere, a transmis luni televiziunea armeana, citand oficiali militari din regiune, potrivit Reuters.

----

Cel putin 33 de militari din ambele tabere si trei civili au fost ucisi dupa reluarea ostilitatilor vineri noapte, cele mai sangeroase de la acordul de incetare a focului instituit intre Erevan si Baku in 1994. Peste 200 de soldati si civili au fost de asemenea raniti.

Acest conflict, ale carui origini dateaza de mai multe secole, dar care s-a cristalizat in perioada sovietica cand Moscova a atribuit acest teritoriu locuit in majoritate de armeni republicii socialiste Azerbaidjan, intervine intr-o regiune a Caucazului strategica pentru transportul de hidrocarburi, aproape de Iran, de Trucia si la portile Orientului Mijlociu.

Escaladarea militara intervine de asemenea intr-un moment in care Rusia, care mentine bune relatii cu Armenia, si Turcia, aliat traditional al Azerbaidjanului, traverseaza o grava criza diplomatica, pe fondul razboiului cu Siria.

Pe teren, trei soldati azeri au fost ucisi de "tiruri de mortier si de lansatoare de grenade din transeele" ocupate de fortele armene de-a lungul liniei de front, potrivit Ministrului azer al Apararii.

"Daca provocarile armene continua, vom lansa o operatiune de amploare de-a lungul intregii linii a frontului si vom utiliza toate armele noastre", a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului azer, Vagif Dargahly.

De cealalta parte, autoritatile din regiunea separatista, sustinute de Erevan, au informat ca trupele azere "si-au intensificat luni dimineata bombardamentele asupra pozitiilor armatei Karabahului, utilizand mortiere de calibrul 152 mm, lansatoare de rachete si tancuri".

In schimb, purtatorul de cuvant al Ministerului armean al Apararii, Artsrun Hovhannisyan, a dat asigurari ca fortele armene "au avansat in mare masura in unele zone ale frontului si au ocupat noi pozitii".

Azerbaidjanul a denuntat drept "false" aceste afirmatii, dand la randul sau asigurari ca fortele sale detin de sambata controlul asupra mai multor inaltimi strategice din Nagorno-Karabah, pe care intentioneaza acum sa le "intareasca", dupa ce duminica si-a anuntat intentia de a "inceta unilateral ostilitatile".

Sustinute de Armenia, autoritatile din Nagorno-Karabah s-au declarat "pregatite sa discute o propunere de armistitiu", cu conditia recuperarii pozitiilor si teritoriilor pierdute in regiune, regiune ce este recunoscuta ca apartinand Azerbaidjanului de catre comunitatea internationala.

***

Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994.

In pofida unui acord de incetare a focului in 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcatie avand loc ciocniri armate in mod regulat, dar fara intensitatea consemnata in ultimele zile.