Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins luni "orice lectie de democratie" din partea occidentalilor in ceea ce priveste libertatea presei din Turcia, dupa criticile formulate pe aceasta tema, saptamana trecuta, de omologul sau american Barack Obama, scrie AFP.

"Cei care incearca sa ne dea lectii de democratie si de drepturile omului trebuie intai sa-si contemple propria rusine", a spus Erdogan, intr-un discurs sustinut la Ankara.

Vinerea trecuta, Obama a denuntat "calea foarte ingrijoratoare" luata de Turcia condusa de Erdogan in materie de libertatea presei.

Seful statului turc s-a declarat "intristat" de afirmatiile lui Obama.

Autoritatile turce sunt acuzate de deriva autoritarista si de incercarea de a inchide gura presei de opozitie, in special dupa recenta plasare sub control judiciar a ziarului de opozitie Zaman si dupa procesele a doi importanti ziaristi de la Cumhuriyet, Can Dundar si Erdem Gul, acuzati ca au dezvaluit secrete de stat.

Erdogan a respins orice acuzatie de autoritarism, afirmand ca Turcia "este in prezent tara care lupta cel mai activ impotriva terorismului".

In Statele Unite, a continuat el, "o persoana care care a insultat presedintele a incasat trei ani de inchisoare iar in Germania s-au dat doi ani de inchisoare pentru cineva care a insultat (cancelarul Angela) Merkel", a sustinut Erdogan.

"Nu are nimic de-a face cu libertatea de opinie sau de presa", a subliniat el.

De la alegerea sa in fruntea statului turc, in august 2014, Erdogan a multiplicat apelarea la justitie pentru "insulte", vizand de la artisti la ziaristi si oameni simpli.

In timpul unei conversatii telefonice care a avut loc luni, premierul turc Ahmet Davutoglu s-a plans si el la cancelarul german Angela Merkel de atacuri "inacceptabile" lansate de presa germana la adresa lui Erdogan.

Saptamanalul german Der Spiegel a publicat luni in deschidere o caricatura a presedintelui turc, pe care l-a calificat drept "omul furios din Bosfor".