Presedintele rus Vladimir Putin este "tinta principala" a scurgerii de documente legate de firmele offshore din Panama, acuza Kremlinul, care invoca o ancheta jurnalistica plina de "inventii" si "falsificari" care vizeaza "destabilizarea" tarii, scrie AFP.

Dmitri PeskovFoto: Captura YouTube

"Putin, Rusia, tara noastra, stabilitatea noastra, urmatoarele alegeri sunt principala tinta. Este vorba de destabilizare", a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Stiu ca exista si alte nume (incriminate in ancheta), dar e clar ca tinta principala a acestor atacuri sunt tara noastra si presedintele nostru", a continuat el.

"Nu exista nimic concret sau nou despre Putin, nu exista detalii si totul ramane bazat pe speculatii", a adaugat Peskov, care a mentionat insa ca Moscova nu are intentia sa-i actioneze in fata justitiei pe autorii anchetei.

"Cunoastem bine aceasta asa-numita comunitate ziaristica. Sunt numerosi acolo cei pentru care activitatea ziaristica nu e activitatea principala. Multi sunt fost angajati ai Departamentului de Stat, ai CIA, ai altor servicii secrete", a acuzat el.

Potrivit dezvaluirilor "Panama papers", asociati ai presedintelui ar fi deturnat pana la doua miliarde de dolari cu ajutorul bancilor si al unor societati-paravan, obtinand astfel influenta in mass-media si in industria auto.

Unul dintre apropiatii lui Puti incriminat de ancheta este prietenul sau do copilarie Serghei Roldughin, ale carui societati ar fi cumparat bucati imense din economia rusa prin intermediul unor companii-paravan.

"Roldughin si numeroase alte persoane fac in continuare parte dintre prietenii lui Putin. Putin are foarte multi prieteni in Rusia si in strainatate", a sustinut Peskov.