Organizatia Cooperarii Islamice (OCI), care regrupeaza 57 de tari musulmane intre care si Azerbaidjanul, a cerut duminica Armeniei sa-si retraga trupele din regiunea separatista Nagornai-Karabah, in care confruntarile cu armata azera s-au soldat cu 30 de morti, relateaza Agerpres citand AFP.

Nagornai-Karabah este o regiune a Azerbaidjanului cu populatie majoritara armeana, situata intre Iran, Rusia si Turcia.

OCI solicita 'retragerea imediata, totala si neconditionata a fortelor armene din Nagornai-Karabah si din alte teritorii azere ocupate'.

Ea acuza Armenia de continuare a unei 'politici de agresiune' si ca 'violeaza armistitiul'.

Nagornai-Karabah, miza a unui conflict soldat cu 30.000 de morti intre 1988 si 1994 si cu sute de mii de refugiati, in principal azeri, si-a proclamat la sfarsitul anului 1991 independenta, pe care insa nicio tara - nici macar Armenia - nu a recunoscut-o.

Vineri si sambata, confruntari au izbucnit din nou in aceasta regiune, facand 30 de morti, intre care 18 soldati din fortele armene si 12 din fortele azere.

Azerbaidjanul si Armenia s-au acuzat reciproc duminica de continuarea tirurilor, in pofida unui armistitiu unilateral anuntat de Baku.

Secretarul general al OCI, Iyad bin Amin Madani, a subliniat 'importanta intensificarii eforturilor internationale pentru a gasi o solutie politica conflictului'.