Ministerul rus al Apararii si constructorul aeronautic Irkont au semnat un contract pentru aproximativ 30 de avioane modernizate din generatia 4++Suhoi Su-30M, informeaza Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

In cadrul comenzii statului pentru aparare 2016-2018, Ministerul Apararii si societatea aeronautica Irkont au semnat un contract de livrare fortelor aerospatiale rusesti a unor avioane multirol Su-30SM.Conform termenilor contractului, pana la sfarsitul anului 2018 armata aerului va primi peste 30 de avioane de vanatoare multirol Su-30SM', anunta un comunicat oficial emis de serviciul de presa al Ministerului Apararii.

Aparatul Suhoi Su-30SM (cod NATO: Flanker-C) este o versiune modernizata a avionului de vanatoare multirol Su-30MKl, care l-a inlocuit pe predecesorul sau Su-27UB.

Pentru a-si impune superioritatea aeriana, acest avion a fost dotat cu un radar cu antena activa si cu motoare cu tractiune vectoriala. Su-30SM figureaza printre aparatele cele mai performante ale fortelor aerospatiale ruse. Acest avion supermanevrabil din generatia 4++ este destinat sa realizeze misiuni variate ca sprijin aerian sau lovirea cu mare precizie a tintelor aeriene, terestre sau navale.

Aparatul Su-30SM poseda manevrabilitate foarte simpla care il face capabil sa efectueze figuri de acrobatie aeriana, inclusiv sa-si reduca substantial viteza pentru a ramane 'suspendat' in aer, manevra care il face superior altor avioane similare straine.

Avioanele Su-30SM si-au demonstrate eficienta in cursul operatiunii militare rusesti in Siria. Aceste aparate protejau impotriva pericolelor potentiale bombardierele in cursul misiunilor lor aeriene, dar au efectuat si lovituri impotriva elementelor de infrastrctura ale teroristilor.

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat ca aceasta operatiune a constituit 'un examen intr-adevar serios' pentru aviatia rusa, in special pentru aparatele Su-30SM, care au fost utilizate atat ca bombardiere, cat si ca avioane de vanatoare si avioane de asalt.

Aparatele sunt construite la Fabrica de avioane din Irkutk.Alte 30 de avioane Su-30SM fusesera livrate Fortelor Aeriene Ruse in perioada 2012-2015, acest tip de aparat constituind o versiune usor imbunatatita a avioanelor livrate anterior Indiei.