Presedintele Yemenului, Abd-Rabbu Mansour Hadi, l-a demis duminica pe premierul si in acelasi timp vicepresedintele acestei tari, Khaled Bahah, decizie care nu a fost explicata oficial, dar survine cu o saptamana inaintea armistitiului convenit intre trupele guvernamentale sustinute de Arabia Saudita si rebelii houthi sprijiniti de Iran, transmite AFP, relateaza Agerpres.

Surse din cadrul guvernului de la Sanaa au vorbit recent de mai multe ori despre existenta unor divergente intre presedinte si premier. In locul premierului demis a fost numit Ahmed ben Dagher, un membru de prim plan in Congresul General al Poporului, partidul presedintelui Hadi.

Postul de vicepresedinte va reveni unui general experimentat, Ali Mohsen al-Ahmar, trupele acestuia jucand in anul 2011 un rol crucial in revolta impotriva fostului presedinte Ali Abdallah Saleh, pe care acum rebelii houthi incearca sa-l readuca la putere. Dar surse citate de AFP sustin ca fostul premier ar putea deveni totusi consilier prezidential.

Dupa ce combatantii siiti houthi au cucerit o mare parte a Yemenului, inclusiv capitala Sanaa, o coalitie de state arabe condusa de Arabia Saudita a inceput cu un an in urma o campanie de raiduri aeriene impotriva acestor rebeli care se confrunta cu asa-numitele "Comitete Populare" ce-l apara pe presedintele legitim Abd Rabbo Mansour Hadi. Dar conflictul este considerat de multi analisti ca fiind de fapt o confruntare intre Iranul siit si Arabia Saudita sunnita.

Armistitiul convenit recent de cele doua tabere este etapa premergatoare negocierilor de pace interyemenite programate sa inceapa pe 18 aprilie in Kuwait.