Un turc acuzat de Rusia ca l-a ucis cu sange rece pe unul dintre pilotii avionului de bombardament rusesc Sukhoi SU-24, doborat in luna noiembrie de avioane F-16 ale armatei turce la granita cu Siria, a fost plasat in arest preventiv la Izmir, dar arestarea sa nu este legata direct de acest incident, motivul invocat fiind posesia ilegala de arma, a anuntat agentia turca de presa Dogan, citata duminica de AFP, relateaza Agerpres.

Cei doi piloti rusi au reusit sa se catapulteze, dar unul dintre ei a fost ucis cu focuri de arma de cetateanul turc plasat acum in arest, Alparslan Celik. Celalalt pilot rus a fost recuperat in urma unei operatiuni a trupelor speciale ruse si siriene.

Celik a fost retinut la sfarsitul lunii martie intr-un restaurant din Izmir, impreuna cu alte zece persoane. In momentul arestarii politia a confiscat si un Kalasnikov, mai multe pistoale si munitii. Totusi, avocatul sau sustine ca aceasta arestare ar fi motivata politic. Data procesului inca nu a fost stabilita.

Fiu al unui inalt responsabil din Partidul actiunii nationaliste (MHP), Alparslan Celik a luptat in Siria incepand din anul 2014 alaturi de rebelii turkmeni, o minoritate turcofona din Siria. In luna ianuarie, el a asistat la funeraliile unui camarad de arme, o aparitie publica ce a indignat Moscova.

Doborarea avionului SU-24, despre care Turcia afirma ca a patruns in spatiul ei aerian, si uciderea pilotului au provocat o grava criza in relatiile dintre Rusia si Turcia, cu implicatii inclusiv asupra relatiilor economice. Autoritatile de la Ankara si-au manifestat vointa de a detensiona aceste raporturi, in timp ce Moscova a conditionat normalizarea relatiilor bilaterale de arestarea lui Celik.