Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurari, duminica, ca Turcia va sprijini Azerbaidjanul "pana la capat" in conflictul acestuia cu Armenia asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, dupa confruntarile armate ce s-au soldat in ultimele doua zile cu peste 30 de morti, transmite AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Ne rugam ca fratii nostri azeri sa triumfe in aceste lupte cu cele mai mici pierderi posibile", a declarat Erdogan, aflat in prezent in vizita in Statele Unite, citat de presedintia turca. "Vom sprijini Azerbaidjanul pana la capat", a adaugat el.

La finalul zilei de sambata, cand situatia parea sa se fi stabilizat, cele doua parti implicate in conflict si-au anuntat pierderile in aceste lupte intense izbucnite vineri noapte: 18 militari armeni si 12 azeri au fost ucisi. Fiecare tabara a raportat de asemenea moartea unui civil, iar Azerbaidjanul a recunoscut ca unul dintre elicopterele sale a fost doborat.

Aceste confruntari armate sunt cele mai grave de la acordul de incetare a focului semnat in 1994, care a pus capat razboiului, insa fara a rezolva problema privind apartenenta acestei regiuni situate in Azerbaidjan, dar populata in majoritate de armeni.

Erdogan a criticat de asemenea Grupul de la Minsk, coprezidat de Franta, Rusia si SUA, care incearca in zadar de ani de zile sa gaseasca o solutie la conflict. "Daca Grupul de la Minsk ar fi luat masuri corecte si decisive, astfel de lucruri nu s-ar fi intamplat", a sustinut presedintele turc.

Turcia, care are puternice legaturi culturale si lingvistice cu Azerbaidjanul, este un aliat esential pentru Baku. Nu are in schimb relatii diplomatice cu Armenia, din cauza diferendului privind masacrul armenilor din 1915, sub Imperiul Otoman, calificat de catre Erevan drept genocid, dar pe care Ankara refuza sa-l recunoasca.

Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah, aminteste Agerpres. Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994.

In pofida unui acord de incetare a focului in 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcatie avand loc ciocniri armate in mod regulat, dar fara intensitatea consemnata in noaptea de vineri spre sambata.