Politia belgiana a operat sambata dupa-amiaza, la Bruxelles, mai multe retineri in randul protestatarilor de extrema dreapta, dar si al celor anti-rasisti, fortele de ordine angajandu-se intr-o confruntare tensionata cu tineri de origine nord-africana in cartierul Molenbeek, transmite Agerpres citand Reuters.

Retineri in randul protestatarilor, la MolenbeekFoto: Captura YouTube

Autoritatile locale interzisesera orice demonstratie, temandu-se de repetarea turbulentelor de duminica trecuta, cand politia a recurs la tunuri cu apa pentru a-i dispersa pe cei in jur de 450 de protestatari, in majoritate extremisti de dreapta, potrivit presei locale.

Circa 400 de persoane, majoritatea de origine nord-africana, s-au adunat totusi sambata in apropierea pietei comunale din Molenbeek si a statiei de metrou Comte de Flandres, a indicat politia locala, care a incercat sa le convinga sa se disperseze. Circa 100 de tineri au avut o tentativa sa se indrepte spre Piata Bursei, fiind respinsi de politie. Cel putin sapte persoane au fost retinute.

"A existat un protest asteptat al extremei drepte, asa incat un numar mare de tineri s-au adunat, iar la un moment dat vreo 300-400 inconjurasera sectia de politie", a declarat un purtator de cuvant al fortelor de ordine.

Potrivit reporterului Reuters aflat la fata locului, un automobil s-a apropiat la un moment dat de barajul de politie, a fost lovit de bastoanele politistilor si a lovit o femeie in timp ce se indeparta in viteza.

In centrul orasului, politia a retinut in jur de 10 activisti anti-rasisti care se adunasera in apropierea cladirii Bursei, transformata in memorial de locuitorii capitalei dupa atentatele din 22 martie.

Televiziunea belgiana a difuzat ulterior imagini cu circa 30 de demonstranti de extrema dreapta intr-o suburbie a Bruxelles-ului, purtand un banner pe care scria "Aceasta este tara noastra".