Reteaua terorista Stat Islamic poate comite un atentat pe teritoriul ungar, avertizeaza expertul belgian Pieter Van Ostaeyen, intr-un interviu acordat cotidianului ungar Nepszabadsag, in contextul in care organizatia fundamentalista sunnita a amenintat recent statele UE, mentionand Ungaria, scrie Mediafax.

Luptator din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"Este posibil ca Ungaria sa se expuna riscului unui atac terorist", a declarat Pieter Van Ostaeyen, expert in problemele din Orientul Mijlociu, pentru ziarul ungar Nepszabadsag.

"Reteaua europeana a organizatiei teroriste Stat Islamic a ramas intacta chiar si dupa arestarile facute in urma atentatelor de la Paris si Bruxelles", aminteste specialistul.

"Nicio tara implicata in operatiunile contra retelei teroriste Stat Islamic nu se poate simti in siguranta; de aceea, amenintarile adresate Ungariei si Portugaliei trebuie luate in serios. Ambele tari ar putea fi vizate de atacuri teroriste", atrage atentia Van Ostaeyen.

Ungaria contribuie cu 120 de militari la coalitia internationala coordonata de Statele Unite care efectueaza operatiuni contra retelei teroriste Stat Islamic, aminteste cotidianul ungar Nepszabadsag, citat de MTI.

Reteaua terorista Stat Islamic a amenintat recent ca va comite noi atentate in Statele Unite si in tari europene, mentionand Ungaria si Portugalia. Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca trateaza cu seriozitate amenintarile.

Organizatia fundamentalista sunnita, care ocupa teritorii in Siria, Irak, Libia si Egipt, a avertizat ca atentatele comise pe 22 martie in Bruxelles, soldate cu 32 de morti, sunt doar inceputul unei serii de atacuri in Europa si in Statele Unite. "America, urmezi tu!", se arata intr-un mesaj al retelei teroriste postat zilele trecute pe site-ul centrului media Al-Wafa. "America a uitat ca musulmanii nu accepta umilirea si ca nu vor uita sa riposteze", atrage atentia organizatia terorista, conform unei traduceri facute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu (MEMRI). "Nu am uitat tipetele fetelor violate cand armata americana a invadat Irakul. Cu ajutorul lui Allah, vom razbuna aceste fapte si vom reda demnitatea. Va vom distruge noi onoarea, vom elimina miturile voastre, va vom lua ostatice femeile si le vom vinde in pietele de sclavi. Va vom lua copiii si ii vom creste printre musulmani, pentru a lupta impotriva voastra", a amenintat organizatia fundamentalista sunnita, facand referire la un atac armat comis in decembrie 2015 in San Bernardino, California, soldat cu 14 morti. "Acum au fost atentate la Bruxelles. Maine, ar putea fi Portugalia si Ungaria", a atras atentia organizatia terorista.

Guvernul Ungariei a anuntat ca ia in serios amenintarile organizatiei teroriste. "Organizatia terorista Stat Islamic a amenintat Europa cu noi atacuri si a mentionat Ungaria printre posibilele tinte", a declarat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban. "Guvernul Ungariei trateaza cu multa seriozitate aceste informatii", a adaugat Bakondi, citat de MTI.

Reteaua terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii in nord-estul Siriei, in nord-vestul Irakului, in nordul Egiptului si in nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Organizatia fundamentalista a revendicat atentatele comise in noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morti, si cele din 22 martie, de la Bruxelles, soldate cu 32 de morti.