Cel putin 30 de soldati au fost ucisi la frontiera regiunii separatiste Nagorno-Karabah, in confruntari de o intensitate neobisnuita izbucnite in noaptea de vineri spre sambata intre fortele azere si cele armene, carora presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut o "incetare imediata a focului". Sunt cele mai grave ciocniri armate intre Baku si Erevan de la semnarea unui acord de incetare a focului in 1994, care punea capat unui razboi de sase pentru controlul acestei regiuni si soldat cu 30.000 de morti, relateaza AFP.

Nagorno-KarabahFoto: Hotnews

UPDATE 2 - 18 soldati armeni ucisi de fortele azere, potrivit Erevanului

Un numar de 18 soldati armeni au fost ucisi sambata de catre fortele azere de-a lungul frontierei regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a anuntat cu o voce grava, in timpul unei alocutiuni televizate, presedintele armean Serj Sargsyan, potrivit AFP.

"In cursul confruntarilor cu fortele armate azere, de partea noastra, 18 militari au fost ucisi si circa 35 au fost raniti", a declarat Sargsyan, fara sa precizeze daca soldatii apartineau armatei regulate a Armeniei sau celei din Nagorno-Karabah, pe care Erevan o sustine.

"Sunt cele mai grave ciocniri armate de la instituirea acordului de incetare a focului in 1994", a adaugat el, precizand ca "situatia ramane tensionata" pe linia de demarcatie, unde luptele continua.

UPDATE 1 - 12 soldati azeri ucisi, un elicopter doborat de fortele armene, potrivit Baku

Doisprezece soldati azeri au fost ucisi, iar un elicopter a fost doborat de fortele armene in Nagorno-Karabah, in timpul ciocnirilor armate izbucnite in aceasta regiune separatista disputata de catre cele doua tari, a anunat sambata Baku, potrivit AFP.

"Doisprezece soldati azeri au fost ucisi in lupte, iar un elicopter a fost doborat de fortele armene", a anuntat intr-un comunicat Ministerul azer al Apararii, adaugand ca armata azera a preluat controlul asupra a "doua coline strategice si un sat" din Nagorno-Karabah.

----

Lupte de o intensitate neobisnuita au izbucnit de-a lungul frontierei in Nagorno-Karabah, intre fortele azere si cele armene, carora presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut sambata o "incetare imediata a focului", relateaza AFP.

Ciocnirile armate, care au inceput in noaptea de vineri spre sambata si au continuat in cursul zilei, au fost anuntate atat de Erevan cat si de Baku.

Potrivit Armeniei, "Azerbaidjanul a lansat vineri seara un atac masiv la frontiera regiunii Nagorno-Karabah, cu tancuri, artilerie si elicoptere". Fortele separatiste (din Nagorno-Karabah, sustinute de Armenia - n.r.) au anuntat ca au doborat doua elicoptere si o drona, au distrus trei tancuri si au produs "pierderi importante" partii inamice.

Azerbaidjanul a dezmintit imediat aceasta versiune, dand asigurari ca niciun elicopter nu a fost doborat si ca trupele sale nu au facut decat sa raspunda unui atac al partii armene cu "artilerie de mare calibru si lansatoare de grenade".

Cele doua parti au informat ca luptele au continuat sambata, in regiunile "Khojavend-Fizuli si Agdere-Terter-Agdam", potrivit Azerbaidjanului.

Armenii au declarat de asemenea ca un baiat de 12 ani a fost ucis iar alti doi au fost raniti de catre artileria azera, intr-un sat din apropiere de granita, in timp ce azerii au informat ca un civil a fost ucis in randurile lor.

- Putin vrea o "incetare imediata a focului"

La Moscova, presedintele rus Vladimir Putin a cerut sambata "ambelor parti implicate in conflict o incetare imediata a focului si sa dea dovada de retinere, pentru a evita noi pierderi de vieti omenesti", potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iar ministrii rusi ai Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si ai Apararii, Serghei Shoigu, i-au telefonat pe omologii lor din cele doua tari, pentru a face apel la detensionarea situatiei.

La Erevan, premierul armean Ovik Abrahamian a convocat o reuniune de urgenta a guvernului, in fata "acestor ostilitati ale inamicului de o amploare fara precedent", declarandu-se pregatit sa "ia masurile necesare pentru a stabiliza situatia".

Azerbaidjan si Armenia, doua foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt in conflict de la sfarsitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah, aminteste Agerpres. Populat in majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului in epoca sovietica, Nagorno-Karabah a fost scena unui razboi ce a facut 30.000 de morti si sute de mii de refugiati intre 1988 si 1994.

In pofida unui acord de incetare a focului in 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcatie avand loc ciocniri armate in mod regulat, dar fara intensitatea consemnata in noaptea de vineri spre sambata.

Presedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a cerut miercuri, in fata secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia sa-si retraga "imediat" trupele din teritoriul Nagorno-Karabah disputat intre cele doua tari si pentru care Washingtonul cauta sa gaseasca o solutie de ani de zile.