Migrantii non-UE si refugiatii ce doresc sa traiasca in Belgia vor trebui sa semneze o declaratie de acceptare a valorilor locale, in caz contrar cererea de rezidenta fiind respinsa, a declarat un oficial guvernamental, scrie The Guardian.

Tensiuni in Bruxelles din cauza atacurilor teroristeFoto: Captura YouTube

Se preconizeaza ca Parlamentul va vota propunerea de introducere a „declaratiei noilor-veniti” in urmatoarele cateva luni, potrivit unui purtator de cuvant al secretarului belgian pentru azil si migratie, Theo Franken, cel care a elaborat acest plan.

Persoanele ce vor sa se mute in Belgia pentru mai mult de trei luni vor trebui sa semneze declaratia, ce include si angajamentul de a preveni si raporta orice incercari de a comite „acte de terorism”.

Declaratia nu este necesara solicitantilor de azil si studentilor.

„Multe persoane vin din tari cu alte valori”, a spus , a Laurent Mutambayi, purtatorul de cuvant al lui Franken.

„Daca vor sa-si faca o viata aici in Europa, nicio problema cu asta, dar ei vor trebui sa semneze aceasta declaratie ca accepta valorile noastre”, a adaugat el.

Unele dintre organizatiile ce lucreaza cu migranti au criticat propunerea, spunand ce este discriminatorie si ca va alimenta discriminarea migrantilor.