Hackerul roman cunoscut drept "Guccifer", care a facut publice emailuri neoficiale trimise catre Hillary Clinton, fosta secretar de stat in SUA, a fost extradat din Romania si a aparut la primul termen in fata unei in instante din SUA vineri, scrie Reuters.

Hackerul GucciferFoto: Captura YouTube

Marcel Lehel, 44 de ani, are de infruntat noua capete de acuzare, inclusiv trei privind accesul neautorizat in computere protejate, a anuntat Departamentul pentru Justitie din SUA intr-un comunicat.

Potrivit rechizitoriului,Lehel „a spart emailuri si conturile de pe retele de socializare ale unor victime de nivel inalt, inclusiv un membru de familie a doi fosti presedinti, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA si un fost consilier prezidential”, se scrie in comunicat.

Victimele nu sunt numite, dar in 2013, siteurile de stiri au publicat mailuri trimise catre Clinton de catre fostul ei consilier, Sidney Blumenthal, oferind astfel primele indicii publice privind aranjamentele neortodoxe facute prin email de Hillary Clinton.

Spargerea mailului a fost atribuita lui Guccifer.

Clinton, aflata in fruntea cursei democrate pentru nominalizarea in alegerile prezidentiale, si-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale in timp ce era secretar de stat, intre 2009 si 2013. FBI investigheaza acest caz.

Guccifer a devenit celebru in 2013 cand a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W. Bush si a postat realizari artistice ale fostului presedinte, inclusiv autoportrete facute in cada de baie.

De asemenea, el a distribuit emailuri schimbate intre fostul secretar de stat american Colin Powell si europarlamentarul Corina Cretu, ceea ce l-a facut pe Powell sa nege ca a avut o aventura amoroasa cu romanca.

Lehel, sofer de taxi, a fost arestat in Bucuresti in ianuarie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, pe 4 martie, cererea de extradare a hackerului in Statele Unite ale Americii.

Potrivit deciziei instantei supreme, magistratii au dispus predarea temporara a lui Marcel Lehel Lazar, pe perioada desfasurarii procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluarii acestuia de catre autoritatile statului solicitant.

'Guccifer' sau 'Micul Fum', care a spart, printre altele si contul de mail al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat in iunie 2014 de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare.

'Guccifer' a spart si conturile de e-mail si Facebook ale unor vedete din Romania: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivanescu, Rona Hartner, Bianca Dragusanu sau Cristian Pulhac.