Polonia va cere in mod oficial Aliantei Nord-Atlantice efective militare permanente, sisteme de rachete si suplimentarea numarului avioanelor de vanatoare, pentru contracararea actiunilor Rusiei, afirma premierul polonez, Andrzej Duda, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Polonia va formula o solicitare adresata NATO in sensul stationarii permanente de trupe, dar acestea nu vor fi suficiente: sunt necesare sisteme de aparare si avioane de atac F-35", a declarat Andrzej Duda intr-un discurs rostit la German Marshall Fund, in Washington.

Premierul Poloniei a exprimat preocupare in legatura cu actiunile Rusiei de consolidare a capacitatilor militare in zona baltica.

"Avem nevoie de o strategie balistica eficienta, care sa ma faca sa dorm linistit", a adaugat Duda, in contextul in care Polonia va gazdui incepand din 2018 elemente antiracheta NATO similare cu cele instalate in Romania.

"Daca am avea 200 de avioane de vanatoare F-16 fata de cele 48 de acum, am avea o capacitate aeriana reala si am putea utiliza rachete de croaziera. Nu as vrea sa utilizez cuvantul 'dorinta', dar daca am primi si avioane F-35, am avea garantia sigurantei; Polonia, ca membra a Uniunii Europene si a NATO, are dreptul sa primeasca tehnologie militara de cel mai inalt nivel", a spus Duda.

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa transforme patrulele aeriene din zona Marii Baltice intr-o forta care sa poata apara tarile baltice in caz de razboi, a afirmat recent generalul american Philip Breedlove, comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, in ceea ce este un avertisment adresat Rusiei.

"Cred ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru apararea aeriana", a declarat, la Vilnius, generalul Philip Breedlove.

"Misiunile de politie aeriana si cele de aparare aeriana sunt destinate unor situatii complet diferite. Actuala misiune de politie aeriana este pentru situatii de pace", a adaugat comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, pledand pentru crearea unei forte aeriene capabile sa apere tarile baltice de presupusele agresiuni ale Rusiei.

Statele Unite au anuntat ca vor trimite militari suplimentari in Europa de Est, cel mai probabil inclusiv in Romania, incepand din anul 2017, in contextul masurilor de garantare a securitatii pe fondul actiunilor Rusiei.